Under min tid som kommunalråd i Nyköping har jag besökt minst 130 företag. En del flera gånger. Det ger en intressant bild av vad som händer i kommunen. Vilka utmaningar som finns för företag men framför allt vilka fantastiska entreprenörer det finns i Nyköping. Det bekräftas inte minst av Nyköping klättrar till plats 53 i årets Nyföretagarbarometer. I år firar Nyföretagarcentrum 25 år, de är en stor orsak till att nyföretagandet går bra i Nyköping. Under senaste årets företagsbesök blir det också tydligt att Ostlänken och de investeringar som görs kring det, inte minst bostadsbyggandet i Nyköping, lockar företag att etablera sig här. Det är förstås oerhört viktigt för Nyköpings tillväxt.

Den vanligaste frågan som vi möter och den största utmaningen är kompetensförsörjning. Helt enkelt att hitta rätt människor till rätt jobb för att kunna växa. Det finns många saker vi kan göra tillsammans. Dels startades Campus Nyköping Företag för att jobba nära med kompetensutvecklingsfrågor. Dels ligger Campus Nyköping i framkant gällande yrkeshögskoleutbildningar som startas i nära samarbete med respektive bransch. Inte minst är förbättrade kommunikationer en viktig faktor. Nu är antalet tågavgångar till och från Stockholm utökade till 17 varje vardag. När den rödgröna majoriteten tillträdde i Nyköping gick det 11 tåg.

Kommunen tittar regelbundet på företagens tillväxt. I jämförelse med många större kommuner står sig Nyköping bra. Det är inget som vi över tid kan ta för givet. Kommunens viktigaste uppgift är att se till att förutsättningar finns för att Nyköping växer. Genom att planera för bostäder. Genom att bygga nödvändig infrastruktur. Inte minst bredbandsutbyggnaden är viktig i hela kommunen. Nyköping är en ganska stor kommun till ytan men är ändå den kommun i Sörmland där störst andel av hushållen har tillgång till snabbt bredband. Det är viktigt att vi fortsätter jobba för att bibehålla den positionen.

Självklart är också den kommunala organisationens arbete med företagarfrågor viktig. Inte minst är dialogen viktigt för att skapa förståelse för företagens villkor men också för kommunens olika roller, både som myndighetsutövare men också möjliggörare för ett framgångsrikt näringsliv. Kommunens nöjdkundindex steg från 63 till 72 mellan 2014 och 2015 men vi är medvetna om att det finns mer att göra för att vi ska uppfattas som en riktigt bra kommun att driva verksamhet i.

Insatser görs kontinuerligt: tidigare har ett så kallat samspel mellan kommun och företag genomförts. Branschvisa träffar anordnas. Företagsfrämjande organisationer ges möjlighet att samspela i Näringslivets Hus som invigdes i höstas. Nu pågår arbetet med framtagande av en ny näringslivsstrategi. Det görs i nära samarbete med näringslivet. Jag hoppas att det blir ett bra arbete som leder fram till gemensamma mål kring hur vi ska bli en ännu bättre kommun att leva och verka i.

Urban Granström (S)

kommunstyrelsens ordförande, Nyköping