Karin Lindqvist-Kax och Mattias Bruus är nya rådgivare för Nyföretagarcentrum Sydnärke. Ungdomar, nysvenskar, kvinnor och de på landsbygden kommer de främst jobba mot, men alla är välkomna höra av sig
Nyföretagarcentrum är, precis som det låter, till för att hjälpa de som funderar på att starta ett nytt företag, eller som nyligen har startat ett nytt företag.

Är egna företagare själva
Man erbjuder kostnadsfri rådgivning där man bland annat, går igenom lagar, regler, formella krav, gör en ekonomisk analys och hjälper till med kontakter.

Mattias Bruus från Laxå och Karin Lindqvist-Kax från Kumla är själva egna företagare och har alltså nyligen tagit över som rådgivare åt Nyföretagarcentrum Sydnärke. Mattias jobbar inom fastghetsbranschen och med webutveckling.

Vid gamla brandstationen i Kumla har de kontor nu. Men framöver vill de finnas på alla orter.
Karin har en stickfabrik där hon tillverkar olika produkter, fram till nyligen har hon även drivit en redovisningsbyrå, som nu dock lagts på is.

Både Karin och Mattias fick frågan om de skulle vara intresserade att ta över.

– Vi var flera sökande, men de sökande var alla tillfrågade innan, förklarar Karin.

Siktar på finnas på alla orter
Deras område är Askersund, Hallsberg, Laxå, Kumla. Just nu har det ett gemensamt kontor i Kumla vid gamla brandstationen på Västra Drottninggatan.

– Sen är väl tanken att vi ska ha en plats på varje ort där vi kan ta emot. Jag har ju ett kontor i Laxå sen tidigare där jag bedriver min verksamhet, och vi håller på och tittar på lokaler i både Hallsberg och Askersund, förklarar Mattias.

Karin Lindqvist-Kax.
– Vi ska finnas på orten, det är jätteviktigt, fastslår Karin.

Det är närlingslivet själva som finansierar deras poster. Just nu lägger de en dag i veckan på sitt nya uppdrag, men det kan bli mer framöver. Det beror på hur det utvecklar sig.

Får ni driva det här hur nu vill nu eller har ni en målbild att följa?

– Det är klart att styrelsen som utsett oss har ett mål, men de lyssnar även mycket på våra åsikter så vi är fria att lägga upp vår egen plan så att säga, förklarar Karin.

Riktar extra kraft mot fyra grupper
– Nyföretagarcentrum centralt har ju vissa stadgar som vi måste hålla oss efter, men annars har vi ganska fria händer, fortsätter Mattias.

Hur ska ni framförallt då få fler att starta företag?

– Först måste vi visa upp oss så det blir ett naturligt steg att ta kontakt med oss, och vår rådgivning är ju gratis. Sen sitter vi ju på ett väldigt brett kontaktnät så den som behöver specifik hjälp kan vi också skicka vidare, förklarar Karin

Mattias Bruus
– Det är viktigt att vi kan hitta dem som sitter på en affärsidé och funderar över den. Man kanske redan har ett jobb men vill börja satsa på sin ide, fyller Mattias i.

Duon avslutar med att fastslå att 81 procent av företagen som varit i kontakt med Nyföretagarcentrum överlever och även om alla är välkomna att höra av sig är det fyra grupper man kommer lägga lite extra kraft på att nå ut till: Ungdomar, kvinnor, nysvenskar och de på landsbygden.