Strykbrädan på Laxholmen i centrala Norrköping var länge en klädesfabrik. I dag är det en byggnad fylld med aktörer inom näringslivet som exempelvis Norrköping Science Park, Nyföretagarcentrum och företagsinkubatorn Lead.
– Förut var det mer utspritt i Norrköping. Nu är många samlade här och det ger en dynamisk miljö som sjuder av liv och puls, fastslår Nina Lindahl, på Norrköping Science Park och ansvarig för Coffice och Start Up i Strykbrädan. Strykbrädan byggdes om för fem år sedan och nu är det fräscha lokaler med små kontor, öppna ytor och trevlig inredning på tre våningar.

Första våningen
På våning ett finns Norrköping Science Park och Coffice, med 30 bolag i nystartsläge.

– Bolagen får coachning, har tillgång till konferensrum, wifi, kaffe, en postadress med status och inte minst kollegor, omvittnar Nina. Här hålls också utbildningen Start Up. Under 14 tillfällen lärs det ut om bland annat affärsmodeller, försäljning, marknadsföring, presentationsteknik, juridik och ekonomi.

– Man behöver inte vara företagare för att gå kursen men ska ha en företagsidé man jobbar med. I kursen använder vi företagsproffs som föreläser om sin bransch. De kommer från etablerade bolag och vet hur det är att vara i en nystart, förklarar Nina.

30 bolag
Att hyra på Coffice kan vara nästa steg och här får omkring 30 bolag plats, alla är i början en- eller tvåpersonersföretag. Det är en bred mix av företag; IT, konsulter, advokater, miljövård, teknik och mycket annat.

– Det är en kö till kontoren men en snabb utväxling. En del flyttar ganska snart härifrån medan andra stannar ett år eller två, upplyser Nina Lindahl.

Coffice drivs av Norrköping Science Park och är både arbetsplats, träffpunkt och sambandscentral i Strykbrädan. Coffice består av tre olika arbetsmiljöer. Start Up-kontoren är en.

Öppen miljö
Den som kallas Fix är skrivbord i öppen miljö som man hyr på lite längre tid. Flex är ungefär samma sak men arbetsplatser som hyrs tillfälligt. I Coffice-miljön kan man ta fram sin laptop, ta en fika och jobba, möta kunder eller gå på något av de många event som anordnas. – Här ordnar jag med soppluncher som alla i huset kan komma på och aktörerna i Strykbrädan kan ha aktiviteter för att till exempel marknadsföra sig eller nätverka. Det är en bred variation i utbudet, klargör Ingela Gullstrand, vd och rådgivare på Nyföretagarcentrum.

På våning 1 finns även studenter från Demola och Linköpings universitet som arbetar med projekt ihop med företag. På våning 2 huserar företagsinkubatorn Lead där en handfull bolag sitter. På våning 3 finns organisationer som Nyföretagarcentrum, kommunens näringslivskontor, Almi och Coompanion. – Största vinningen med den här miljön är att det snabbt går att matcha ihop företag. På ett event når man direkt 100 andra. Här skapas samarbeten, företag får nya kunder, projekt startas, bolag slås ihop. Det är sådant som aldrig hänt om man suttit ensam och isolerad, redogör Nina Lindahl.

– Blandningen av företagsfrämjande aktörer gör det väldigt livfullt och utvecklande. Det borde finnas fler liknande hus, tycker Ingela Gullstrand.