Nyföretagarcentrum drar gång höstens starta eget-träffar och summerar ett ökat intresse för nyföretagande. En av dem som gått på tidigare möten är Liza Grevblad. Nu säljer hon badbaljor för dem som bara har dusch.

– När vi flyttade hit till Landskrona från Hasslarp var det en bostad med bara dusch. Jag saknade ett badkar för härliga skumbad, berättar hon.
Och ger en målande beskrivning av hur hon först provade att fylla en svart sopsäck med varmt vatten, inne i duschen.

– Men det funkade ju inte, berättar hon och skrattar.
– Då började jag leta efter badbaljor för vuxna, så jag har badat i både cementbaljor och Ikeas plastlåda. Den borrade jag hål i så att jag kunde tappa ut vattnet med en trädgårdsslang.
Till slut ritade hon en egen plastbalja, skrev ut den i en 3D-skrivare för att kolla att den var stapelbar, och satte sig att ringa runt till olika tillverkare.
– Det skulle kosta upp till 2,5 miljoner kronor att ta fram ett sånt verktyg för att gjuta baljorna så jag la ner projektet.
Idag, fyra år senare, har hon efter en del turer fått kontakt med en fabrik i Kina som tillverkar baljor på det sätt som hon har tänkt sig.
I en första omgång beställdes 100 baljor som snart tog slut och nyligen kom en sändning med 500 färgglada baljor som ligger på lager i Landskrona i väntan på nya ägare.
Liza Grevblad har tidigare jobbat inom barnomsorgens värld och drev Sockerloppans förskola i Hasslarp. Den startade hon efter kontakter med Nyföretagarcentrum
– Där fick jag tips, idéer och stöttning, berättar Liza som på den tiden hette Elisabeth Lendrén.
Namnbytet skedde i samband med 50-årsdagen tidigare i år och när hon nu väljer ny bana för företagandet gör hon det med begränsad budget.
– I början är det alltid tufft. Jag har inte tagit upp stora lån utan hyr in mig i ett litet kontor, och så är det min man som köper maten, summerar hon.
Tidigare gjorde hon inhopp som vikarie på förskolor men idag ägnar hon sig enbart åt sitt företagande. Målet är att kunna leva på det och i förlängningen även ha anställd personal.
Guy Rambech på Nyföretagarcentrum Skåne nordväst ser över tid ett ökat intresse för att starta eget.
– Det är en svag men tydlig positiv trend vad gäller nyföretagande i Landskrona, säger Guy Rambech.
Och refererar till statistik som visar att det startades 140 företag under årets första sju månader. Det är 28 fler än ifjol, medan siffran för motsvarande period 2014 också landade på 140.
Över tid noteras en ökning vad gäller antalet nybildade aktiebolag. Det förklaras bland annat med att en företagare med enskild firma är personligt ansvarig för alla skulder medan aktiebolagets ansvar begränsas till aktiekapitalet, oftast 50 000 kronor.
Enligt Guy Rambech är dessa frågor vanligast bland dem som funderar på att starta eget:
1) Vågar jag? Har jag tillräckligt mycket på fötterna?
2) Gör jag rätt? Vem kan jag fråga om råd? Är jag på rätt spår?
3) Har jag ett marknadsmässigt pris? Kan jag leva på detta?
Torsdag 8 september, klockan 18, hålls höstens första starta eget-träff i Landskrona. I fredags hade 20 personer anmält sig.
– Det är lite fler än vanligt, vi ser ett ackumulerat intresse efter sommaren. Många har använt semester och ledighet till att tänka över sitt liv. De är nyfikna på om man kan göra något nytt och vettigare, säger Guy Rambech.
Kursen är gratis men kräver föranmälan.
Se artikeln i sin helhet här