Emil Hast, som nyligen utsågs till årets nyföretagare, tror att mångfalden i kommunen ligger bakom Gnestas topplaceringar på listor över företagsamhet.

SN träffar Emil Hast på ”huvudkontoret”, som även utgör familjens köksbord. Han driver en enskild firma där han jobbar som konsult, med affärsutveckling och hållbarhet. Ofta finns uppdragsgivarna i Stockholm.

— Det blir ofta lite för svart på vitt när det diskuteras hållbarhet tycker jag. Det bästa vi kan göra är att låta olika lösningar tävla med varandra. Det handlar mycket om kunskap också, säger Emil Hast, som nyligen fick utmärkelsen Årets nyföretagare på Gnestas näringslivsgala.

Gnesta och Trosa har toppat flera statistiklistor över företagsamhet den senaste tiden och mycket tyder på att allt fler lockas av livet som företagare. Det finns såklart olika förklaringar till det, men i Gnestas fall talar Nyföretagarcentrum i Östra Sörmland om en slags andra gröna vågen.

Emil Hast tror att närheten till Stockholm spelar stor roll, men han beskriver också Gnesta som lite av en smältdegel för folk med olika typer av bakgrunder.

— Jag uppfattar Gnesta som en salig blandning, det finns jättemånga spännande och företagsamma människor här. Ju mer mångfald du har desto mer positiv utveckling får du, säger Emil Hast, som flyttade till Gnesta för tolv år sedan.

Vid sidan av konsultverksamheten är han även en av två delägare till startupen ”Planet 4 us”, en app som ska hjälpa konsumenter att göra informerade beslut i affären.

Många småföretagare dras till entreprenörslivet på grund av friheten att bestämma över sin egen tid, även om det innebär 80 timmars arbetsveckor. Emil Hast känner igen sig i det, men företagarlivet har aldrig varit någon dröm, berättar han.

— Jag insåg till slut att om jag skulle få göra det jag är bäst på så var jag tvungen att starta eget.