Sune Lundberg har lång erfarenhet av att driva företag och vet vad som krävs för att lyckas. Foto: Håkan Sandbring

Tio kontrollfrågor

1. Hur gärna vill du lyckas?

Det krävs en stor arbetsinsats för att komma igång, och du kommer att möta hinder längs vägen. Är du redo att ge allt?

2. Har du rätt egenskaper?

För att lyckas som företagare underlättar det om man har god disciplin, är ansvarstagande, stresstålig och ekonomisk. Att vara kreativ, idérik, lyhörd och bra på att knyta kontakter är också en stor fördel.

3. Vad är din affärsidé?

Analysera idén noggrant – den måste vara hållbar. Vad exakt är det du ska tjäna pengar på? Finns det en lucka på marknaden?

4. Hur unik är din idé?

Hur skiljer sig din idé från konkurrenternas? Kan du ge något extra för att attrahera kunderna? Tänk på att om tjänsten eller varan inte redan finns kan det betyda att det inte heller finns en marknad.

5. Vilka är kunderna?

Du behöver en tydlig målgrupp och en efterfrågan på det du erbjuder. Är det privatkunder eller företag? Lär känna dem. Vilka behov har dina kunder och hur kan du hjälpa dem?

6. Skulle du själv eller någon du känner köpa det som du tänker sälja?

Om du svarar nej så fråga dig varför och tänk efter en gång till. Svarar du ja så kör på. Gör en noggrann research och ta reda på hur mycket folk vill betala.

7. Har du allt som krävs för att komma igång?

Det är mycket som behövs – kunskap, kontakter, lokaler, utrustning, marknadsföring, hemsida, bokföring… Om inte, hur ska du skaffa det?

8. Hur skaffar du kunder?

Rätt marknadsföring och bra kontakter behövs föra att kunna sälja. Ska du nå målgruppen genom personliga möten, säljsamtal, annonsering, utskick, facebook eller någon annan väg?

9. Kan du tjäna tillräckligt med pengar på din affärsidé?

En budget är nödvändig. Du behöver rimliga förväntningar och tydliga mål. Gör en optimistisk och en pessimistisk budget så är du väl förberedd.

10. Hur mycket pengar behöver du för att klara dig under uppbyggnadsfasen?

Behöver du kapital för att komma igång? Det kommer dessutom att dröja många månader innan du kan skicka din första faktura. En buffert behövs – hur ska du lösa detta?

Läs hela artikeln här >>>>>>>