Redovisningsbyråer som peppar företag att starta, växa och blomstra har Sveriges viktigaste uppdrag. Funderar du på att starta en byrå? Eller har du precis tagit steget? Oavsett vilket så är den här texten till dig – här har vi samlat våra bästa tips till dig som är ny i branschen.

Hur vardagen på en redovisningsbyrå ser ut varierar beroende på hur man väljer att lägga upp samarbetet med de olika kunderna och vilken inriktning byrån har:

Redovisning
Skatter
Lön
Småföretag
Koncerner
Affärsutveckling för växande bolag
Rådgivning och ekonomisk coaching
Outsourcad ekonomiavdelning
Underkonsult till större byråer
Affärssystem

Trots olika inriktningar byråer emellan så är kärnverksamheten densamma – att guida företagare till beslut som är kloka för dem själva, affärerna och verksamheten.

Utbildningskrav

Ofta krävs någon form av akademiska meriter för att jobba som redovisningskonsult, till exempel en utbildning inom företagsekonomi eller motsvarande. Det finns också olika yrkesutbildningar för redovisnings- och lönekonsulter.

Samtidigt kan det räcka med motsvarande arbetslivserfarenhet, men att tänka då på att det kan vara svårare att bli auktoriserad hos de olika branschorganisationerna.

Material och lokaler

En fördel med att vara redovisningskonsult är att startkostnaden är hyfsat låg jämfört med många andra branscher. Det enda du behöver är en dator, stabil uppkoppling och någonstans att sitta – antingen hemma, i egna lokaler eller på ett kontorshotell. Det här innebär också att det är relativt låg risk att starta en redovisningsbyrå.

Mjukvara

Som redovisningskonsult behöver du en smart mjukvara där du kan samla och hantera dina kunders bokföring.

Om du vill fokusera på relationer, företagande och affärer, välj en plattform med fokus på tajta samarbeten och kommunikation med dina kunder. Med så mycket smartness att du kan lägga tiden på kunderna i stället för på vad som behöver göras.

Digital byrå är hjärtat i Fortnox plattform:

  • Samlad koll på alla kunder och uppdrag.
  • Grunden för automatiserade processer.
  • Smart to do-lista som påminner om det finns saker att agera på.
  • Bankkoppling till alla stora banker för minskad handpåläggning.

Fem olika delar i vår plattform gör det möjligt att skräddarsy samarbetet med varje kund:

  • Bokföring
  • Fakturering
  • Lön
  • Offert & Order
  • Anläggningsregister

I Fortnox finns också fyra automatiserade arbetsflöden för ett 100 procent digitalt samarbete med kunderna: fakturor, leverantörsfakturor, lön och kvitto & utlägg. Vår senaste nyhet Fortnox Bokslut & Skatt säkerställer dessutom löpande avstämningar med kunderna: Avstämning & Rapportering = marknadens smartaste lösning för ett modernt samarbete mellan företag och byrå. Skatt, deklaration och årsbokslut.

Affärsmodell och pris

En viktig, vanlig och svår fråga är hur man ska ta betalt för sina tjänster som redovisningskonsult. Rörligt, fast eller värdebaserat pris?

Som ny i branschen är ju ofta fokus på att få in kunder och få snurr på affärerna. Men då finns också en risk för att man får in kunder som hellre vill betala på det gamla hederliga sättet, per timme, och att byrån fastnar i en pris- och affärsmodell som är betydligt svårare och jobbigare att förändra i efterhand. Det bästa är alltså att köra på fast pris från start.

Så tänk igenom affärsmodellen noga innan du startar och sätt upp en plan för hur du ska ta betalt och vilka kunder du vill ha. Försök att följa den, även om det kan vara frestande att tacka ja till alla sorters kunder.

Ett bra första steg kan vara att sätta pris på dina vanligaste tjänster och kommunicera det med dina kunder.

Ta höjd för det oföutsedda

Som egenföretagare är det bra att ha en företagsförsäkring för att kompensera för ovälkomna och oförutsedda händelser och kostnader. Även medlemskap i en a-kassa och en sjukförsäkring kan vara bra att kika på.

Ett tips är att ta kontakt med Almi eller NyföretagarCentrum i uppstarten för pepp och rådgivning.

Auktorisation

Auktorisation är en metod som branschorganisationerna Srf och FAR använder för att kvalitetssäkra aktiva redovisningskonsulter. De innehåller krav på teoretisk kunskap, praktisk erfarenhet och godkänd examination. För dina kunder kan auktorisation innebära en trygghet – att redovisningen sköts på ett korrekt och effektivt sätt.

Är du inte auktoriserad? Då kan det vara värt att överväga det, främst för att det ger dig en tydlig titel och en kvalitetsstämpel på din profession. Det är också ett bra sätt att marknadsföra dig och din verksamhet. Och med kvalitetssäkrade tjänster kan du ta rätt betalt.

Dags för medarbetare?

Rullar det redan på så bra att du behöver medarbetare? Eller ser du det komma längre fram? I vår guide om lön och löneadministration har vi samlat allt du behöver veta om att anställa och ha anställda. Tänk också på att registrera företaget som arbetsgivare på verksamt.se.

Praktisk guide – så startar du

Vi vet att det kan vara mycket att tänka på när man befinner sig i uppstartsfasen av sitt nya företag. I vår starta eget-guide har vi därför sammanställt allt du behöver veta när du startar företag. Steg för steg, från start till mål.

Välj rätt bolagsform

När du ska starta ditt företag – börja då med att bestämma dig för bolagsform. En viktig aspekt i det beslutet är att skydda din privatekonomi om det inte går som du har tänkt dig. De allra flesta företagen inom redovisning & revision är aktiebolag.

Vi guidar dig – steg för steg:

Så gör du för att starta aktiebolag

Så gör du för att starta enskild firma

Allmän information om att starta företag

>> Läs mer här