Drömmer du också om att starta eget? Här tipsar Nordeas experter om vad du bör känna till för att bli en framgångsrik företagare.

Smart företagande är programmet där Stefan Andersson, chef för små och medelstora företag, och företagsexperten Susanne Helin diskuterar utmaningar och lösningar som passar just ditt företag. Den här gången handlar det om hur du kan förverkliga företagardrömmen och få ordentlig fart på ditt företag.

– Att hitta en vinnande affärsidé är grunden. Sedan gäller det att veta hur man tar den vidare, säger Stefan Andersson.

Varje år startas cirka 65 000 företag och svenskarna har överlag en väldigt positiv bild av entreprenörskap. Men trots att hela 70 procent kan tänka sig att starta eget är det mindre än 1 procent som faktiskt gör det varje år.

– Många tror att det är krångligare än vad det är. Men det har blivit mycket enklare att både registrera företag, skaffa banktjänster och få ett stöd och skapa nätverk, säger Susanne Helin.

Här är några av de saker som hon och Stefan Andersson tycker är extra viktiga i sammanhanget. Om du redan har kommit igång kan du använda dem som en checklista på vad du bör fundera över.

*Hitta en affärsidé. Det behöver inte vara en unik idé. Det viktigaste är hur du gör det annorlunda.

*Ta hjälp av rådgivare. Det finns gratis rådgivning och hjälp att få med både affärsidén och affärsplanen genom bland andra Nyföretagarcentrum och Almi.

*Registrera företaget. Se över vilken bolagsform som passar ditt företags modell bäst.*Se över ditt skydd. Utöver olika banktjänster bör du också fundera över eventuell finansiering och försäkringar.

*Skapa en plattform. Hemsida, e-post, bokföringsprogram och olika tillstånd är en bra grund för att sätta igång själva verksamheten.

Kom också ihåg att sätta av en del av intäkterna till f-skatt och momsinbetalningar.

– Se till att bearbeta din affärsplan kontinuerligt. Det hjälper dig att bli säkrare på din affärsidé när du ska presentera den för exempelvis kunder, leverantörer och banken, säger Susanne Helin.

Ett vanligt problem för många nyföretagare är att man inte vet hur ens privatliv kommer att påverkas när det gäller bland annat lön och risker man tar.

– Kom ihåg att ta rätt betalt och ta ut lön. I början är man ofta för försiktig, men våga testa gränserna. Att ta för lite betalt kan dessutom sänka det upplevda värdet hos kunden, säger Stefan Andersson.

Även om rådet är att hålla sig till sin ursprungliga plan när företaget växer är det viktigt att vara beredd att byta inriktning och våga testa nya arbetssätt. Det handlar till exempel om att kunna uppdatera sin budget och hålla koll på kassaflödet.

– Se också över produktutvecklingen och försäljningskanal. Är det dags att ta steget och växa till nya marknader, göra förvärv eller bredda produktutbudet? avslutar Susanne Helin.

Se programmet genom att följa denna länk