Åtta kommuner är nominerade till priset Årets nyföretagarkommun 2020. Förutom titeln tävlar de om 100 000 kronor, pengar som ska användas till att inspirera, lyfta och stärka lokala entreprenörer. Bakom priset står Visma och NyföretagarCentrum.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Fler välmående bolag är viktigare än någonsin eftersom det ger både ökade skatteintäkter och ett mindre sårbart näringsliv. Att skapa ett klimat som stärker lokala företag och inspirerar fler att starta eget borde därför stå högt upp på kommunernas agenda, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

De nominerade (i respektive kategori) till priset Årets Nyföretagarkommun 2020 är:

  • Solna (pendlingskommun när en storstad)
  • Borås (större stad)
  • Tros (pendlingskommun nära en större stad)
  • Berg (långpendlingskommun nära en större stad)
  • Gotland (mindre stad/tätort)
  • Tomelilla (pendlingskommun till mindre tätort)
  • Pajala (landsbygdskommun, ej nära till en större stad)
  • Båstad (landsbygdskommun med besöksnäring)

De åtta kommunerna är nominerade utifrån hur många nya företag som har startats per tusen invånare från nyårsdagen 2019 till och med 30 juni 2020 och kategoriseras enligt SKL:s kommungruppsindelning. Statistiken över nyföretagandet hämtas från Bolagsverket. En jury med representanter från både Visma och NyföretagarCentrum har utöver det bedömt kommunernas arbete med att lyfta och stärka lokala entreprenörer och få fler att starta företag.

– Många nya företag i en kommun är ett kvitto på arbetet med att få fler människor att förverkliga sina idéer och drömmar har fallit väl ut. Med det här priset vill vi lyfta kommuner som är framgångsrika inom nyföretagande och få fler att följa efter, säger Mats Evergren, marknadschef på NyföretagarcCentrum, som hjälper företagare med vägledning i drygt 200 svenska kommuner.

Prissumman på 100 000 kronor delas ut till olika lokala initiativ eller organisationer under tre års tid, i samråd mellan vinnarkommunden och instiftarna. Tidigare år har prissumman, som kommer ur Vismafonden, bland annat använts till nyföretagande med inriktning på till exempel ungdomar och nyanlända.

Priset delas ut för sextonde året i rad, på Sveriges största mässa för nya företagare, Eget företag, den 8-9 december.

I fjol utsågs Åre till Årets nyföretagarkommun. Tidigare vinnare är Strängnäs 2005, Helsingborg 2006, Gnosjö 2007, Norrtälje 2008, Åre och Strömstad 2009, Enköping 2010, Vara 2011, Sigtuna 2012, Uppvidinge 2013, Simrishamn 2014, Ystad 2015, Östersund 2016, Askersund 2017 och Vellinge 2018.

För mer information, kontakta gärna:

Boo Gunnarsson, företagarexpert Visma Spcs, 070-872 72 32, boo.gunnarsson@visma.com

Mats Evergren, marknadschef NyföretagarCentrum, 070-814 44 o4, mats.evergren@nyforetagarcentrum.se

>> Artikeln hittar du här