Green Matters är företaget som föddes ur ett misslyckat försök att odla egna hälsosamma örter. Andriy ville börja äta mer grönt, men insåg snabbt att han inte klarade av att driva upp några grödor på egen hand.

Men Andriy Brandis som är ingenjör tänkte att allt går att fixa, det vill säg att odla egna grödor. Det resulterade i ett automatiskt odlingssystem där han kan ha noll odlingskunskaper och ändå skörda sallad och färska örter. Systemet tar hand om ljusförhållande via smarta lampor och bevattning anpassat efter de grödor du valt att odla.

Kommer gå att kunna ha koll på allt via en mobilapp
Framöver kommer det att gå att kunna ha koll på allt via en mobilapp. Green Matters vision är att alla ska kunna få tillgång till närodlat
-Dessutom ska detta system i framtiden vara en lika naturlig integrerad del i ditt kök som en mikrovågsugn är idag. Under Q1 2020 kommer en prototyp att vara framställd och sedan ska produkten certifieras. Under Q4 2020 är ambitionen att odlingssystemet ska finnas ute på marknaden, förklarar Andriy Brandis.

Mentorskapet har haft stor betydelse
Via Nyföretagarcentrum Jönköping har Andriy haft en mentor under ett års tid, förklarar Andriy Brandis.
-Claes Brodds goda råd överträffade med råge mina förväntningar på mentorskapet och hans input har varit av stor betydelse för Green Matters marknadsföring och hur vi nu jobbar med att strukturera upp uppgifter inom bolaget, berättar Andriy.

Företaget, medarbetare och samarbete med aktörer
Idag består företaget av ett team om sju personer. Kraften i bolaget finns i bra samarbete med andra aktörer.
-Mitt företag, medarbetare och samarbete med aktörer är något som jag ser som det viktigaste när jag blickar framåt i tiden. Om fem år tror jag att Green Matters odlingssystem finns i många privata hem, på skolor och på restauranger. Då kommer även AI att finnas med i systemet och fungera som en kvalitetskontrollant som ska kunna vidta åtgärder vid behov. Mer närodlat än så här kan det inte bli. Och gröna fingrar får man per automatik, avlutar Brandis.