– Jag blev ”importerad” hit 2011. Då hade jag träffat min blivande man på min kusins bröllop i Medevi 2010. Jag hade bett om att få sitta bredvid ”nån trevlig som inte är upptagen”, och det var Gustaf. Sen pendlade jag Norge-Sverige ett år, innan jag flyttade hit.

Cathinka Lindblad har alltid tecknat. Och alltid tänkt sig ett yrkesliv inom bild i någon form. Hon utbildade sig inom bild på gymnasiet och kom sen in på St Martins i London och läste grafisk formgivning.

– Men det var så dyrt, det var inte försvarbart.

Efter Londonåret blev det istället två år på Westerdals reklamskole, den norska motsvarigheten till svenska Beckmans.

– Jag blev färdig mitt i finanskrisen (2008) och det var svårt att få jobb. Så då utbildade jag mig till kunst- och hantverkslärare i tre år till. I Norge ingår träslöjd, syslöjd och bild i samma lärarutbildning.

När Cathinka flyttat till Motala började hon jobba som fritidspedagog på Vätterskolan. Det var bra, då fick hon ett eget kontaktnät och umgänge. Hon var sen mammaledig ett år. Men sen hörde hon hur mycket det var att göra på reklamavdelningen på Östenssons och föreslog sig själv som förstärkning. Och så blev det.

– Jag har mitt hjärta hos Östenssons. Det är bra att min man också jobbar där. Som småbarnsförälder har man inte så mycket tid för varandra, men istället för romantiska middagar kan vi gå ut och äta lunch tillsammans. Där hittar vi den värdefulla egentiden.

Efter mammaledigheten med barn nummer tre beslöt sig Cathinka Lindblad för att det var dags att satsa på sitt skapande igen. Hon ville vara mer kreativ. Tre dagar i veckan går hon till vanliga jobbet på Östenssons. Två av veckans arbetsdagar ägnar Cathinka Lindblad åt sin egen nystartade firma Nytt blad. Om inte något av barnen är sjukt förstås. Men det är de sällan.

– Vi har de mest skitiga barnen, så de blir inte så lätt sjuka. Ett bra husmorstips!

Vi bläddrar i en pärm med Cathinkas illustrationer. Det är både professionella beställningar som julkort för Tillväxt Motala och familjeporträtt, och mer personliga bröllopsinbjudningar och beskrivningar av vad som hänt under dagen.

– Att rita är en meditativ grej, det får mig i balans

Det är mycket klara färger.
– Ja, jag gillar färg. Jag inreder med färger, och jag klär mig i stort sett alltid i färg.

Hur skulle du beskriva din stil?
– Naiv, lite barnsligt lättsamt. Livet har så mycket allvarligt och seriöst ändå, mina tecknade männsikor är alltid glada. Jag tycker om humor.

Och tekniken?
– Oftast ritar jag för hand. Sen fixar jag och grejar i Photoshop; tar bort blyertslinjer exempelvis. När jag gör grafiska profiler och logotyper till företag så jobbar jag bara digitalt. Illustrationer gör jag i programmet Illustrator.

Cathinka hyr en arbetsplats på företagarhotellet Coffice. Genom Nyföretagarcentrum har hon fått hälp med att göra en marknadsplan och räkna ut timbetalning. Hon har beställningar och projket på gång, men det där med att vara ute och jaga jobb finns det inte riktigt tid för i tillvaron som småbarnsförälder. Som tur är så krävs det inga stora investeringar heller.

– Jag har datorn och mitt huvud. Det finns inget riskmoment och därför ingen stress över det. Jag får köra ett år i taget och se om jag får till det, att hinna göra allt jag vill. Det är viktigt att ha balans i livet.