Företaget Simply no waste har tagit fram en produkt som utgår från en biprodukt i livsmedelskedjan som annars slängs. De minskar matavfallet och tar tillvara näringen. Därför har företaget tilldelats Nyföretagarcentrum Öresunds hållbarhetspris som Sysav sponsrar.

Arash Sabet har lång erfarenhet inom livsmedelsbranschen och jobbade bland annat i flera år som operativ chef på en restaurangkedja i Köpenhamn. När han fick barn, omvärderade han livet.
–Jag fick perspektiv och kände att jag ville göra något annat med mitt liv. Något som gör planeten till en bättre plats för mitt barn. Med sin erfarenhet inom livsmedel landade han snabbt i att göra något inom food tech, med matsvinnsproblematiken i åtanke.

Arash sa upp sig precis innan pandemin bröt ut och ägnade sen tiden åt att göra research och få kontakt med bland annat MINC, Innovation Skåne och Nyföretagarcentrum och startade företaget Simply no waste.
–Min första idé var att använda biprodukterna från öltillverkning, men det var en för komplex produkt att hantera. Så nästa steg var att jag listade alla biprodukter som uppstår i livsmedelshantering, som innehåller näring.
Överst på listan hamnade avokadokärnor. Arash bestämde sig för att ta fram en produkt som utgår från avokadokärnan.

Samarbete med sushikedja

Han fick hjälp med coachning av Innovation Skåne som också satte honom i kontakt med LTH. Tillsammans med dem började han testa olika tekniker för att utvinna näringen ur avokadokärnorna. Resultatet blev så småningom en alkoholfri, kolsyrad dryck som fick namnet Kado.
–Jag använde mina kontakter i restaurangbranschen för att få hjälp med att utveckla smakerna. Vi gjorde ett smaktest och ingefära/citron vann överlägset. Så nu har vi gjort produkten i två smaker, ingefära/citron och Sunset Thé, säger Arash Sabet.

Smaken ingefära/citron är framtagen med sushi i åtanke, så Arash tog kontakt med en dansk sushikedja, där han också tidigare jobbat, och frågade om inte de ville samarbeta. Restaurangkedjan använder avokado i sin meny, så kärnorna kunde Simply no waste använda för att göra drycken. Kedjan bestämde sig för att köpa in Kado för att sälja i sina restauranger. Så nu kan du både äta avokado och dricka kärnorna där. Ett verkligt cirkulärt system.

Cirkulär juice

Avokadokärnorna kommer från lokala restauranger, för om de skulle behöva importera längre ifrån, skulle klimatnyttan gå förlorad. Även citron- och ingefärajuicen, som används i produkten, är cirkulär. Simply no waste samarbetar med ett företag som säljer färsk, opastöriserad råsaft. När drycken är på väg att gå ut, tar Simply no waste hand om och pastöriserar den. På så sätt minskar matsvinnet.
–Allt vi gör utgår från två frågor: är detta bra för människor och är detta bra för planeten? People and planet. Annars gör vi det inte.

Vad har Nyföretagarcentrum betytt för dig?

-De betyder mycket. Nyföretagarcentrum och rådgivaren Hetty Lindell har hjälpt mig med hur allt fungerar kring att starta företag, med att ta fram affärsplan, kontakter med Skatteverket och med bokföring.

Hållbarhetspriset som delas ut av Nyföretagarcentrum och Sysav har redan fått effekt.
–När jag la upp på LinkedIn att jag vunnit hållbarhetspriset, blev jag kontaktad av en stor, svensk restaurangkedja som jag nu för diskussioner med kring samarbete. Det var tack vare det här priset.

Om Hållbarhetspriset

Nyföretagarcentrum Öresunds Hållbarhetspris instiftades 2019 av Sysav, för att uppmärksamma företagsidéer som hjälper till att uppfylla Sysavs vision: att bidra till att skapa världens mest hållbara region.

Kriterier
Företagets grundidé är ekologiskt hållbar, dvs bidrar till minskat råvaruuttag, lägre klimatpåverkan, längre livslängd för produkter eller material, ökad återanvändning, mer hållbar konsumtion, ökad biologisk mångfald, eller på annat sätt gynnar ett hållbart samhälle. Företaget skall vara max tre år gammalt och den nominerade kandidaten i företaget ska ha tagit del av Nyföretagarcentrum Öresunds rådgivning under uppstarten

>> Läs mer här