Hem

Den globala banken Citi lanserade förra året ett samarbete med NyföretagarCentrum via stiftelsen Citi Foundation kring programmet ”Ung och Eget”. Målet var att bidra till att 300 nya företag skulle etableras inom två år. I halvtid har detta nåtts med råge. Redan nu har 1814 unga nyföretagare genomgått programmet och 552 nya företag har etablerats.

Samarbetet mellan Citi och NyföretagarCentrum syftar till att minska arbetslösheten i Sverige och stöttar unga nyföretagare med fokus på dem med utländsk bakgrund.

– Tack vare Citi har vi kunnat etablera ”Ungt och Eget” som redan har fått ett enormt genomslag med 552 nya företag. Det här har blivit en framgångssaga, inte minst för företagare med utländsk bakgrund som har fått möjlighet till en egen väg in på arbetsmarknaden med bland annat rådgivning, stöd och mentorskap, säger Elisabet Sannas, projektledare för Ung & Eget.

Citi investerar totalt en miljon dollar under en tvåårsperiod i sex europeiska länder (Sverige, Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna och Spanien) via stiftelsen Citi Foundation. Totalt beräknas cirka 5 500 unga nyföretagare erbjudas rådgivning och stöd, med målet att 1 760 nya företag ska etableras i Europa. Vid senaste sammanräkningen i juli omfattade den europeiska satsningen 3430 unga nyföretagare och 795 företag hade etablerats. Satsningen är en del av Citi Foundations ”Pathway to progress”-program som syftar till att utöka ungdomars ekonomiska möjligheter och förutsättningar via entreprenörskap. De lokala Citi-kontoren är med som stöd i processen.

– Vi ville ha ett bollplank för våra tankar och idéer och fick tips om ”Ungt och Eget”, säger Jonas Fsahaye, en av grundarna till Luam. Sen gick det snabbt! Vi fick genast en mentor och rådgivning kring vår finansiering, budget och hur vi snabbt skulle kunna få till en struktur i företagandet. Det har gjort att vi har kommit väldigt långt på kort tid, menar Jonas.

Luam är ett e-handelsbolag som fick hjälp med att etablerade sin digitala shop bland annat genom programmet ”Ungt och Eget” under 2015. Eldsjälarna bakom varumärket, Jonas Fsahaye och Filmon Kiflom, har dedikerat företaget till sina båda systrar som också heter Luam och som betyder ”god”. Luam säljer äkta obehandlat löshår, samt hårvårdsprodukter till frisörer och privatpersoner. Med en genomtänkt affärsidé står CSR och hållbarhet i fokus där produkterna inhandlas från kvalitetsmärkta leverantörer i Indien, Brasilien och Italien.

Se artikel i Dagens Industri här

För mer information, kontakta:
Anneli Sundström, kommunikationsdirektör Citi, anneli.sundstrom@citi.com
Elisabet Sannas, Projektledare NyföretagarCentrum Sverige elisabet.sannas@nyforetagarcentrum.se

Läs mer om projektet på: http://youthbusinesseurope.org

Sidan uppdaterades 2019-09-05

×

Var god logga in först!

Användarnamn

Lösenord