Under fredagen var det premiär för företagarluncher i Lerum. I fem år hade man liknande luncher i Floda och syftet är att öka samverkan och nyetablering bland företag i kommunen.
– Folk är rädda nu men vi vill få folk att våga starta företag igen, säger Ronny Johansson.

Vintersolen står lågt på himmeln och lyser in genom fönstren. Inne på restaurangen Torarica har sidorummet redan börjat fyllas upp med lokala företagare som vill expandera sitt kontaktnät. En av dem som är här idag är Michael Lundström från Budservice Stenkullen AB. Han har drivit företaget sedan 2007 och idag har de sex anställda och sju fordon.

– Jag tycker om den här typen av träffar. Jag är med i ett liknande nätverk i Göteborg och där har vi haft veckoträffar länge. Genom det nätverket har jag träffat nya potentiella kunder och har även hjälpt andra med kontakter, säger Michael Lundström.

Varje fredag i fem år

Bakom eventet står Nyföretagarcentrum Lerum och Solkatten. Den första versionen av Nyföretagarcentrums företagarlunch startades i Floda år 2013. Därefter höll man träffarna varje fredag fram tills 2018.

– Vi hade mycket folk som kom på våra träffar i Floda. Det var flera nya företag och samarbeten som startades där, säger Ronny Johansson, ordförande på Nyföretagarcentrum.

2019 ställdes eventet in tillfälligt. Men uppehållet skulle bli långt i och med covid-19-pandemin som stoppade eventet i flera år.

Men i år har luncherna återvänt i en ny form. Nu hålls det istället i Lerum och med sig i samarbetet har man köpcentret Solkatten.

– Det är tack vare Ronny och Nyföretagarcentrum som vi blev involverade i detta. Detta är viktigt för oss att ha en samverkan med hela lokalsamhället och då blir nätverk som detta betydelsefulla, säger Joakim Engdahl, vd på Solkatten.

Välmående företag ger mer skatt till skola

Med på premiären fanns också Fredrik Olsson, näringslivschef på Lerums kommun. Enligt honom är nätverkande något av det viktigaste för både företagen och kommunen.

– Även vi på kommunen vill ha kontakter med företagarna. När det går bra för företagen så kan de anställa fler och ju fler de anställer desto mer skatt får kommunen in som sedan kan gå till bättre skola och vård, säger Fredrik Olsson.

Enligt Fredrik Olsson har Lerum de senaste åren gjort en väldigt positiv resa när det gäller företagsetableringar.

– Många människor har fått upp ögonen för Lerums potential, säger Fredrik Olsson.

Finns en rädsla att starta eget

Förutom att skapa nya kontakter mellan företag vill Nyföretagarcentrum också uppmana fler att våga ta steget att bli egenföretagare.

– Överlag går det bra för företagen i Lerum. Trots att 19 företag gick i konkurs förra året så startade 267 företag upp och det är en väldigt stabil tillväxt. Men vi på Nyföretagarcentrum märker av att omvärldssituationen påverkar folks vilja att starta nytt, säger Ronny Johansson.

Är folk rädda för att starta nya företag?

– Ja, ja det är många som är rädda. Det kan leda till att man söker nytt jobb istället för att starta eget. Men vi tror att omvärldssituationen börjar bli bättre. Folk är rädda nu men vi vill få folk att våga starta företag igen, säger Ronny Johansson.