Åtta kommuner är nominerade till titeln Årets nyföretagarkommun och en prissumma på 100 000 kronor.
En av kandidaterna är Leksands kommun.
– Vi vill uppmärksamma kommuner som på olika sätt inspirerar och uppmuntrar människor att förverkliga sina drömmar om ett eget företag, säger Mats Evergren, marknadschef på Nyföretagarcentrum.

Åtta kommuner tävlar om titeln Årets nyföretagarkommun. Prissumma på 100 000 kronor ska användas för att lyfta och stärka lokala entreprenörer. Det är Visma och Nyföretagarcentrum som står bakom priset.

Detta sker på Sveriges största nyföretagarmässa Eget företag som hålls på Stockholmsmässan i Älvsjö den 10 november. Priset delas ut för trettonde året i rad.

– Fyra av fem jobb i Sverige skapas av små och medelstora företag. Kommuner som arbetar aktivt med att stimulera nyföretagande hjälper till att skapa fler arbetstillfällen och bidrar till att hela samhället mår bra, säger Daniel de Sousa, vd på Visma Spcs, i ett pressmeddelande.

Årets nominerade kommuner är: Askersund, Kiruna, Kävlinge, Leksand, Sotenäs, Strängnäs, Varberg och Vaxholm.

Dessa åtta kommuner har blivit nominerade utifrån hur många nya företag som har startats per tusen invånare från nyårsdagen 2016 till den 30 juni 2017. Siffrorna över nyföretagandet hämtas från Bolagsverket.

En jury med representanter från Visma och Nyföretagarcentrum har dessutom bedömt kommunernas arbete med att lyfta och stärka lokala entreprenörer och få fler att starta nya företag.

– Vi vill uppmärksamma kommuner som på olika sätt inspirerar och uppmuntrar människor att förverkliga sina drömmar om ett eget företag. Ett starkt nyföretagande är ett tydligt tecken på att man har lyckats med det, säger Mats Evergren, marknadschef på Nyföretagarcentrum, i pressmeddelandet.

Prissumman på 100 000 kronor delas ut till lokala initiativ eller organisationer under tre års tid, i samråd mellan vinnarkommunen och instiftarna.