Åsele är en av sex kommuner som är med och tävlar om titeln Årets nyföretagarkommun – och en prissumma på 100 000 kronor som ska användas för att stärka lokala entreprenörer. Bakom utmärkelsen, som delas ut för tolfte året i rad, står Visma och NyföretagarCentrum.

 

– Fyra av fem jobb i Sverige skapas av små och medelstora företag. När en kommun som Åsele arbetar aktivt för att underlätta nyföretagande bidrar det till att skapa fler arbetstillfällen, vilket är viktigt för både kommunen och hela samhället, säger Daniel de Sousa, vd på Visma Spcs.

Övriga nominerade kommuner är Hudiksvall, Sigtuna, Solna, Askersund och Östersund.

Kommunerna har nominerats utifrån hur många nya företag som startats per tusen invånare från nyårsdagen 2015 till den 30 juni 2016. En jury med representanter från Visma Spcs och NyföretagarCentrum har dessutom bedömt kommunernas arbete för att hjälpa lokala entreprenörer att starta nya företag.

– Vi vill premiera kommuner som har ett ökat nyföretagande och uppmuntrar människor att förverkliga sina drömmar. Åsele är ett väldigt bra exempel på detta, säger Mats Evergren, marknadschef på NyföretagarCentrum, som hjälper företagare med råd och vägledning i 215 kommuner i Sverige.

Prissumman på 100 000 kronor delas ut till lokala initiativ eller organisationer under tre års tid, i samråd mellan vinnarkommunen och instiftarna. Tidigare år har prissumman, som kommer ur Vismafonden, bland annat använts till nyföretagande med inriktning på ungdomar och invandrare.

Årets nyföretagarkommun 2016 utses på Sveriges största nyföretagarmässa, Eget Företag på Stockholmsmässan i Älvsjö, den 11 november.

I fjol utsågs Ystad till Årets nyföretagarkommun.