De möttes i Göteborg 2014. Det var bådas första dag i Sverige och på flyktingmottagandet började de tala med varandra. Optikern och företagaren Peshivan Ismail från norra Syrien och mejeristen och företagaren Abd Mauty Bakkar från Homs fann varandra direkt. ”Vi ville inte sitta och vänta”, sa Peshivan Ismail till mig när vi möttes i Finspång tidigare i veckan. Och det förefaller de inte ha gjort heller.

”Min pappa startade mejeri i Homs 1950. När han dog 1993 fick jag ta över som tonåring. Jag jobbade 20 år i mejeriet som hade 40 personer anställda och som exporterade yoghurt, ost och andra mejeriprodukter till många länder. Men sedan så gjorde kriget att det inte gick längre. Så mycket blev förstört i Homs”, sa Abd Mauty Bakkar när vi talades vid på Profilvägen 5 där han och Peshivan Ismail samäger och driver Peri mejeri AB sedan början på mars månad i år. Abd Mauty Bakkars svenska är inte obefintlig men han har en bit kvar till omdömet ”användbar svenska.” Peshivan Ismail – som är säljare och vars svenska är betydligt bättre – sköter därför det mesta av snacket. Men Bakkar kämpar på. ”Om vi hade tolk så skulle jag aldrig lära mig svenska”, sa han. Vilket ju är helt rätt.

Amasten AB är en stor fastighetsägare i Finspång och är det nystartade mejeriets hyresvärd. Jonas Vimnäs på Amasten tipsade mig om det lilla nya företaget och Jonas var också med på träffen den här dagen.

Artikelbild 

BILD: Widar Andersson | Några av läckerheterna från Peri Mejeri.

”Vid mitt första möte med Peshivan och Abd så var bådas svenska betydligt sämre än vad det är idag. Så det blev mycket gester och ritande på vita tavlan när de skulle förklara sin affärsplan och sin ekonomi för mig. Men det gick väldigt bra. Framförallt därför att det kändes så starkt att de här båda var entreprenörer som visste vad de talade om och gjorde klart för mig hur man – om man kan sina saker – kan tjäna pengar på att göra ost och yoghurt i Sverige, sa Jonas Vimnäs.

Hyresavtalet är treårigt. Men Vimnäs räknar med att mejeriet ganska snart kommer att växa. ”Den dagen de behöver större lokaler så ska de inte vara låsta av hyresavtalet. Kan inte vi hjälpa dem med lokalbehovet så är de fria att gå någon annanstans. Som ett sätt att bidra till en bra start så fick de också det första kvartalet hyresfritt”, berättade Vimnäs.

Hammed Machmud kom till Finspång från Eritrea för tre år sedan. Hammed träffade de båda syrierna redan 2015 då de startade sitt första lilla mejeri i Finspång. Han fick först en praktikplats i firman och är nu anställd. Den första företagsstarten i Finspång blev det inte så mycket med. De tre gick istället in och började arbeta på ett större mejeri i Norrköping. När det samarbetet avslutades återvände de till Finspång på senhösten 2017 för att sondera terrängen för ett nytt mejeri.

Fredrik Sundqvist på Nyföretagarcentrum hjälpte till med kontakter med banker, med Almi och med möjliga fastighetsvärdar. Att starta mejeri är inte det lättaste. Hygienföreskrifterna är rigorösa och den kommunala kontrollen är omfattande.

Artikelbild 

BILD: Widar Andersson | Mejeristerna till höger. Besökarna till vänster.

Kommunstyrelsens ordförande i Finspång Ulrika Jeansson tittade in på mejeriet när jag var där. Hon var glad att höra att företagarna tyckte att kommunens kontrollant var ”noggrann och rättvis” när hon gjorde sina besök. ”Första gången kom hon oanmäld hit efter att någon hade anmält till kommunen att vi knyckte gatusalt och använde i våra ostar”, berättade Peshivan Ismail och skrattade.

Mejeriets mjölkleverantör är Per Frännek vid Fränntorp, strax före Sonstorp. Mejeriet köper 1000-1500 lite mjölk om dagen som de använder för att bland annat tillverka turkisk yoghurt, vitost med sesamfrö, Ricotta och en halloumiliknande ost. ”Vi säljer allt vi tillverkar samma dag. Vi har ett sjuttiotal kunder som är grossister eller butiker”, sa Peshivan Ismail. Enligt honom finns cirka 90 procent av kunderna på ”invandrarmatmarknaden.” Men det kan komma att ändras. ”Med ett större mejeri skulle vi kunna klara leveranser till stora handelskedjor. Och det är dit vi vill”, sa Abd Mauty Bakkar.