Det nystartade Norrköpingsföretaget Tvättklart hämtar din smutstvätt och återlämnar den nytvättad. Planen är att expandera i hela landet.

Bakom Tvättklart står entreprenörerna Dejan Knezevic och Darija Tifnicevic, 23 respektive 24 år. Darija berättar att hon fick idén till Tvättklart när hon gjorde praktik på en reklambyrå i New York.

Så föddes idén till Tvättklart. Dejan och Darija, som också är ett par privat, har ingen tidigare erfarenhet av att driva företag. Dejan är snickare och Darija har läst media, kommunikation och marknadsföring vid Linköpings universitet. Men båda har varit intresserade av att starta något eget.

– Det passade också så bra nu, när vi är unga och inte har några barn, menar Dejan.

I mars 2014 var företaget redo att ta emot sina första kunder. Men resan dit har inneburit mycket arbete med både med- och motgångar.

– Vi började med att genomföra en marknadsundersökning som visade att det fanns ett intresse hos många att lämna bort sin tvätt, berättar Darija. Sedan kollade vi upp företag som erbjuder liknande tjänster, både i Sverige och utomlands.

Dejan menar att vi alltmer går mot ett tjänstesamhälle där många människor värderar sin lediga tid och hellre vill ägna sig åt familjen än att exempelvis tvätta. Deras affärsidé är att kunden, via nätet eller telefon, beställer en leverans och sedan får tvätten hämtad och levererad på överenskommen tid.

– Vi har ett avtal med ett tvätteri som ger oss en viss procent på varje kilo tvätt vi levererar, berättar Darija. För kunden blir det ingen extra kostnad. Priset är detsamma som om man själv skulle lämna in sin tvätt till tvätteriet.

De kunder de hittills fått är allt från privatpersoner till hotell, verkstäder och restauranger. Paret har också haft mycket hjälp av Nyföretagarcentrum. Och så har de försökt hålla nere alla kostnader så mycket som möjligt.

– Vi har inte tagit några lån. Och kontoret har vi i vårt hem i Norrköping, berättar Dejan.

Investeringar har gjorts i hemsidan, de specialdesignade tvättpåsarna och i firmabilen. Marknadsföringen har i huvudsak gått via Facebook, lokaltidningarna och radioreklam.

– Den största svårigheten har varit att hitta leverantörer, säger Darija. Ta bara den specialdesignade tvättpåsen. I Sverige blev den för dyr att producera. I Kina blev det problem med kommunikationen och inget hände. Till slut hittade vi en bra leverantör i Serbien.

Till framtidsplanerna hör en anställd, en bil till och att bli rikstäckande. I dag är upptagningsområdet Östergötland.

– Vi tar en dag i taget, säger Dejan. Men det är jättekul att se att vår idé nu finns på riktigt.