Det slog gnistor om hela tillställningen när Daladrivet Ung hade sin kickoff under onsdagskvällen. Strax innan Mora IK:s hemmamatch var Smidjegrav Arenas pubmiljö fylld med unga och äldre, drivna, förmågor – som alla fick inspiration till eget företagande.

— Kan vi skapa mötesplatser där folk krokar arm med varandra, blir det ganska enkelt, sa Annethe Andersson, medskapare till Daladrivet Ung.

Klockan hade slagit 17 när en stor mängd ungdomar hade samlats på Smidjegrav Arenas pub. Där stod en salladsbuffé uppdukad, för ikväll skulle det bli feststämning; när Daladrivet Ung hade sin kickoff.

Annethe Andersson – digital strateg och utvecklare på Bonda – är den som liksom Daladrivet skapade Daladrivet Ung tillsammans med kollegan Hannah Risander år 2021. Även Therése Nielsen, rådgivare på Nyföretagarcentrum Norra Dalarna, är en av de som varit drivande i det hela.

Därefter har konceptet utvecklats till något att känna stolthet över.

— Vi hade det här som en dröm redan 2017: ”Tänk om man kunde skapa en talangbank med det unga drivet i Dalarna”. Vi har alltid pratat kompetensförsörjning i Dalarna – men tänk om man kunde utveckla det för de som bor och lever här i Mora… Att träffa likasinnade är så viktigt. Man har ju undrat varför det här inte fanns när vi var unga, sa Annethe Andersson.

Årets team i Daladrivet Ung består – som tidigare nämnt – av Kajsa Gustafsson, Dennis Zetterman, Milda Andersson och Hanna Sålder. Dessa har blivit noga utvalda som goda förebilder.

— De har skapat den här kickoffen och vi tror de kommer göra ett utmärkt jobb med Daladrivet Ung.

Annethe Andersson tillägger att Daladrivet Ung är tänkt att finnas på fler platser i framtiden.

— Nu har vi en hubb i Mora, i norra Dalarna. Nästa steg är vi ska skapa en hubb i Falun, Borlänge, Vansbro och en i södra dalarna. Behovet kommer vara lika stort på alla de här orterna. Sedan kan alla som är med i Daladrivet Ung träffas – bland annat på festivalen vi kommer ha framöver.

Hon säger att man lätt ”fastnar i ett stuprör” när det handlar om kompetensförsörjning för unga. Därför är det viktigt med ungdomarnas engagemang.

— Många jobbar för att främja de unga, men här är ungdomarna själva med och skapar drivet själva. Kan vi skapa mötesplatser där folk krokar arm med varandra, blir det ganska enkelt. Även studenter på universitet och högskola kan se det content som nu skapas och går ut i kanalerna. Att de kan se hur det finns ett nätverk när de flyttar hem, känner jag är fantastiskt.

Under själva kickoffen fick Hanna Sålder äran att klippa bandet, för att inviga det hela. Till detta hördes rungande applåder och jubel.

Därefter följde presentation av tre unga företagare som åkt från Falun för att vara med på kickoffen. Deras företag heter ”Roll & Make Ice cream”

— Vi säljer ”rull-glass”. Till detta har vi både vanligt recept och veganskt recept. Dessutom erbjuder vi allergivänlig glass, sa Mohammad Aldndchi, en av de som drev företaget.

De som fanns med på kickoffen fick sedan provsmaka och köpa glassen.

Kort därefter fick alla medverkande chansen att svara på frågan ”Har du idéer på hur vi kan använda och utveckla Daladrivet Ung?”. Genom en digital enkät kom många svar in, som presenterades på projektorduken – till exempel temadagar, föreläsningar eller att Daladrivet Ung skulle finnas på fler ställen i Dalarna.

Johan Åberg, näringslivsutvecklare på Mora kommun, var på plats under kickoffen och menade att det är av stor betydelse för kompetensförsörjningen att denna typ av lokala nätverk finns.

— Vi måste få unga att utvecklas, att stanna kvar på orten. Dessutom måste de se möjligheten att komma tillbaks efter att ha bott på ett annat ställe. Att få chansen till nätverk är jätteviktigt. Sedan finns det jättemycket man skulle kunna göra med Daladrivet; det är bara fantasin som sätter stopp. Man kan verka både på de små och stora arenorna.

Eftersom kickoffen var på just Smidjegrav Arena, drog han parallellen med ishockeyn.

— Där har man ett sammanhang. Även hos en driven entreprenör går det att hitta ett sammanhang. Jag tror att det här initiativet fyller ett tomrum hos många, sa Johan Åberg.

Senare under kickoffen hölls en ”talkshow” med tre personer, som alla har ett eget företag. Dels var det Caroline Lenner från Orsa Stenhuggeri, dels Philip Niva från husvagnsförsäljaren xmore, dels Dennis Zetterman från det digitala marknadsföringsföretaget Reachit Marketing.

Dessa tre beskrev deras verksamhet, utmaningarna i att vara företagare – men också fördelarna med dem.

Efter ”talkshowen” skedde också en utlottning av priser i form av goodiebags. Detta blev avslutningen på den festliga tillställning som varit i Smidjegrav Arena under denna kickoff.

>> Läs mer här