MARIESTAD: ”Jobbchansen” på Karlsholme Folkets Park

Ett stort antal personer i olika åldrar och med olika bakgrund sökte sig på torsdagen till Karlsholme.
Hoppet var att finna en väg till ett jobb.

”Jobbchansen” var ett arrangemang som anordnades av Mariestads kommun, arbetsförmedlingen, Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle, Företagarna och Nyföretagarcentrum.

Tillställningen började med information och det gavs även några goda exempel som inspiration. Därefter fick arbetssökande chans till mingel och nätverkande bland företag och andra arbetsgivare.

Utbildning

– Utbildning är förstås en viktig pusselbit för att hitta ett jobb, även ett körkort. De hetaste områden just nu är inom bygg- och industrisektorn, samt vård och omsorg och förstås restaurangbranschen, berättar Stefan Roos på arbetsförmedlingen.

Företagens behov ligger i fokus.

– Vi kan hjälpa till och skräddarsy utbildningar som kan skapa direkta jobb, förklarar han.

Valdrin Hoti, restaurangchef vid McDonalds i Mariestad, fanns på plats vid en monter tillsammans med kollegan och supervisor Karoline Bengtsson, som coachar restaurangcheferna i Skaraborg.

Flera jobb

– Vi behöver många nya medarbetare, speciellt på dagtid. Det handlar om deltidsjobb där man först får vara provanställd sex månader. Den som jobbar hårt och ställer upp är aktuell, säger Valdrin som själv jobbat tre år inom McDonald, men ytterligare tio år i restaurangbranschen.

Karoline Bengtsson berättar om processen:

– Vi väljer ut personer med hjälp av deras inlämnade CV. Vi vill sedan träffa individen och bilda oss en uppfattning. Intresset här är stort, förklarar hon.

Harsh Panchal är 23 år och från Gujarat i nordvästra Indien. Han har en treårig utbildning som maskiningenjör i sitt hemland och är nu på väg att få den överförd till Sverige.

Ingenjör

– Jag har jobbat som maskinoperatör på Metsä-Tissue i sommar. Nu hoppas jag på att få ett fast jobb, säger Harsh som hamnade i Sverige på grund av kärleken och är gift.

Lite längre bort står Samuel Åkerlund från Gullspång. Han söker ett jobb inom den tunga industrin.

– Jag tar gärna ett jobb som lastbilsförare eller truckförare. Nyligen jobbade jag som bergsprängare, men det passade mig inte riktigt. Vi får hoppas att man kan hitta något annat, säger han.