NyföretagarCentrum, i samarbete med Bolagsverket, presenterar årligen Nyföretagarbarometern som är en ranking av antal nyregistrerade företag per 1 000 invånare för landets 290 kommuner. Ekerö kommun hamnar på plats 17 och klättrar två placeringar jämfört med 2019.

I Ekerö startades 251 företag under 2020 jämfört med 2019 då siffran var 211 företag – en ökning med 19 procent. I riket startades 73 461 nya företag under samma period vilket var en ökning med 14 procent.

– Självklart är det väldigt roligt att Ekerö har fler startade företag 2020 än 2019. Att Ekerö dessutom är så högt rankade i årets Nyföretagarbarometer är mycket positivt och något vi gläds över i dessa tider, säger Johan Elfver, näringslivschef i Ekerö kommun.

– Det är positivt att nyföretagandet i kommunen växer så mycket. Grunden till samhällets välstånd kommer från företagande och tillväxt. Vi har med vår nya näringslivsstrategi gjort en satsning på att förbättra kommunens arbete för att stödja och supporta våra företagare på bästa sätt, säger Adam Reuterskiöld (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Att nyföretagandet ökat under 2020 är väldigt positivt. Vi vet att den pågående pandemin har en påverkan både på företagandet och även på nyföretagandet. Vi vet även att ett antal av våra kunder avvaktat med sin företagsstart just på grund av pandemin, menar Bo Öhlin, verksamhetsledare och rådgivare, NyföretagarCentrum Ekerö.

Ser man till hela länet har några kommuner, Solna och Värmdö, klättrat medan Nacka och Lidingö föll i rankingen jämfört med året innan.

Om NyföretagarCentrum

NyföretagarCentrum är Sveriges ledande kraft för nyföretagande. Verksamheten finns i mer än 200 kommuner och 17 500 personer fick rådgivning under 2020. Efter tre år är 84 procent av företagen fortfarande aktiva, adderas en mentor är överlevnaden 87 procent och under en procent har gått i konkurs. Detta gör verksamheten väldigt framgångsrik. Bakom NyföretagarCentrum står Stiftelsen Svenska Jobs and Society och verksamheten är i huvudsak näringslivsfinansierad.

Nyföretagarcentrum Ekerö har funnits i 25 år och får ekonomiskt stöd från Ekerö kommun för att erbjuda kostnadsfri, konfidentiell och affärsmässig rådgivning till de som vill starta eget företag.

Du kan läsa mer om Nyföretagarbarometern och ladda ner hela rankingen för 2020 här:

https://www.nyforetagarcentrum.com/starta-eget-information/barometern/länk till annan webbplats

Statistiken avser de fyra vanligaste företagsformerna; aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag samt kommanditbolag. Enskilda näringsidkare som enbart är registrerade hos Skatteverket finns inte med i Bolagsverkets statistik.

>> Läs mer här