Att våga ta steget till att bli egenföretagare kan kännas övermäktigt och ängsligt.
Om tre rutinerade entreprenörer får säga sitt kan det dock också vara det bästa beslutet du fattar i ditt liv.
Allt detta, inklusive drivkrafter, misstag och goda råd, togs upp då det anordnades en inspirationskväll för personer som går i starta-eget-tankar

Träffen, som hölls på Hotell Hertig Karl under tisdagskvällen, arrangerades av Nyföretagarcentrum och Filipstads kommun.

Inbjudna för att möta de församlade som alla går i företagstankar eller som nyligen startat upp en verksamhet, var tre lokalt verksamma företagare – Jessica Bjord Pettersson som driver Filipstads djurcenter, uppfinnaren Lars Bruun som varit en drivande del i utvecklingen av skogsmaskinsbranschen samt Anders Ekroth, vd för Karlstad rörmontage.

Lars som var först ut att dela med sig av sina erfarenheter, inledde med att berätta om vad som ständigt drivit hans entreprenörsanda framåt.

Många av de som kommit för att lyssna har precis startat upp en verksamhet eller har planer på att göra så.Emely Wallo Bergare

Jessica Bjord Pettersson som driver Filipstads djurcenter var på plats.Emely Wallo Bergare

Per-Inge Eriksson, styrelsemedlem för Nyföretagarcentrum, Anders Ekroth, Karlstads rörmontage och Mattias Ludwig, ordförande för Nyföretagarcentrum.Emely Wallo Bergare
– För mig har det alltid varit att jag vill göra grejer som aldrig har blivit gjorda. Allting går ständigt att utveckla och göra till det bättre. För mig är det otänkbart att inte vara företagare.

Lars gör dock ingen hemlighet av att det inte alltid är en enkel sak att driva en verksamhet.

– Man blir förbluffad över hur många som är emot en och som anser – varför ska vi ha något sådant här, det har vi klarat oss utan hittills. Det går alltså inte att skapa ett behov. Trots allt det detta sker det ju en massa nyutvecklig hela tiden.

Ett av de goda råd han återkommer till under kvällen är att ha en god säljorganisation inom företaget.

– Utan det är det dömt att misslyckas. En annan av de trösklar som finns är – när är det dags att anställa? Det är skillnad att vara just ensamföretagare och att vara arbetsgivare med flera anställda. Det stora problemet i dag är däremot att få tag på bra medarbetare.

Precis som för Lars är företagandet en stor och viktig del i livet som Jessica inte kan vara utan. För henne finns dessutom entreprenörsgenen inom familjen då hennes pappa varit Ica-handlare.

– Jag och min syster jobbade hos honom och trots allt hans slit, han jobbade jämt, valde vi att också starta företag. Och det är det bästa beslutet jag gjort!

Jessicas syster Linda Bjord öppnade Filipstads djurcenter som Jessica för tio år sedan tog över. I dag jobbar dock systrarna åter sida vid sida i butiken.

– Det jag skulle vilja skicka med är – vill man så kan man. Och att man inte ska vara rädd att be om hjälp.

När butiken öppnade låg den först på Kungsgatan i Filipstad, numer är affären stationerad på Vikgatan.

– Det är något man måste fråga sig – vilket lokal-behov har jag? Det är jätteviktigt att man har något som passar verksamheten. Vi behöver till exempel en central lokal – kunderna vill ju inte släpa på 15-kilossäckar med hundmat över hela staden…

Att driva eget är inte ett vanligt jobb enligt Jessica – det är en livsstil.

– Många pratar om att det även är en frihet, och det är det ju till viss del men inte bara – jag måste ju jobba när kunderna vill ha mig. Jag kan inte öppna butiken klockan tolv en dag för att jag var lite trött.

Någon som också ser företagandet som ett sätt att leva, är Anders Ekroth. Han fick erbjudandet att bli extern vd för Karlstad rörmontage men valde i stället att med sin affärspartner köpa företaget i april 2015. I dag har verksamheten en filial i Filipstad och i Kristinehamn.

– Det är svårt att ge råd om man ska ha en partner eller inte, men i mitt fall har det varit gudomligt! Det är någon att bolla saker och ting med.

Under den tid Anders varit vd för rör- och vvs-företaget har omsättningen stadigt ökat. Hans mening om vägen till framgång är att ha många olika ben att stå på.

– Jag skulle även säga att det är bra att ha en affärsplan man någorlunda kan följa. Men precis som Lars sa är det en utmaning att få tag i folk – bra, självgående medarbetare är något vi ständigt letar efter.

Nyföretagarcentrum passade även på att under kvällen flagga för den starta-eget-kurs som börjar i höst.