Intresset för landsbygden växer bland svenskar. Falkenbergs landsbygdutvecklare vill nu ta chansen att locka fler att bosätta sig i kommunens mer glesbebodda delar.
Enligt en färsk undersökning från Kantar Sifo, på uppdrag av Landshypotek Bank, är ett eget hus på landsbygden den vanligaste svenska bostadsdrömmen. Så svarade i alla fall en tredjedel av de 3.000 tillfrågade. Det vill  Karin Torstensson, landsbygdsutvecklare i Falkenberg, ta fasta på.

– Fler ska få möjlighet att leva sin dröm på landsbygden, säger hon.

Har ni märkt av att fler vill flytta till Falkenbergs landsbygd?

– Ja, vi har faktiskt många Göteborgsfamiljer som har hört av sig. Vi har exempelvis några familjer som flyttat till Källsjö, Älvsered och Ullared. Ofta har de som hör av sig någon företagsidé med sig som de funderar på. Det vill vi stimulera och stötta så att de kommer i gång med sin verksamhet.

På vilket sätt?

– Exempelvis har vi lotsar för dem som har en idé. Vi har även gjort ett bostadsinventeringsprojekt, där vi försöker få loss bostäder. Vi ser ju att utbudet av bostäder som finns inte matchar efterfrågan. Husen är ofta nergångna och är inte den typ av boende de vill ha.

Vad vill de ha?

– Ofta mindre gårdar men något hektar till, säger Karin Torstensson.

”Viktigt att kommunen vågar behålla skolorna”
Falkenbergs Näringsliv AB står bakom fem filmer om företagsdrömmar som blivit verklighet på Falkenbergs landsbygd och hoppas nu på att det ska få ringar på vattnet.

Hur ska andra våga satsa på drömmen?

– De ska känna att vi finns till i starten och hjälper till med etablering av kontakter. Genom Nyföretagarcentrum kan de få hjälp att skriva sin affärsplan och hjälp med investeringsstöd. I och med den digitala utvecklingen med fiber på landsbygden är servicen betydlig bättre i dag än den har varit tidigare. Det är viktigt att kommunen vågar behålla skolorna och att butiker kan vara kvar för att det ska fungera. Jag är hoppfull inför framtiden, säger Karin Torstensson.