FINSPÅNG Hur familjeföretag utvecklas och förädlas. Det är temat för årets nyföretagarvecka i Finspång.

Vecka 17 innebär traditionsenligt att Nyföretagarcentrum i Sverige anordnar nyföretagarveckor runt om i landet.

I Finspång fokuseras händelserna till onsdagskvällen den 25 april, när det arrangeras ett par inspirationsföreläsningar i Bildningen. Det handlar om två föredrag om företag som framgångsrikt har tagit sina verksamheter till nästa nivå genom hårt arbete och klara målbilder.

David Johansson, vd för Finspångs Brunnsborrning, pratar under temat ”Utmaningar och möjligheter att få driva familjeföretag i andra generation”.

– Han berättar om utvecklingen som företaget har haft, de har verkligen vuxit mycket, säger Fredrik Sundqvist vid Nyföretagarcentrum i Finspång.

Finspångs Brunnsborrning AB grundades 1979 av Jonny Pettersson. David Johansson representerar andra generationen i familjeföretaget och hans bror Martin Johansson är ekonomichef. Företaget arbetar över hela Sverige och har 20-talet anställda.

– Nyckeln till Sveriges fortsatta välfärd beror bland annat på att lyckas i generationsväxlingen av familjeföretag, säger Fredrik Sundqvist.

Billy Petterson från flyttfirman Lika som bär föreläser under temat ”Två bär och en far”. Idén till företagsverksamheten och det fyndiga firmanamnet uppstod när tvillingarna Billy och Dennis Petterson fick i uppdrag att flytta saker åt IFK Norrköping.

– Det är en häftig resa som de gjort från två tomma händer. Företaget har byggts upp på kort tid, har vuxit till 25 anställda och finns nu i stora delar av länet. Lika som bär måste vara norra Europas bästa företagsnamn, säger Fredrik Sundqvist.

Företagarna i Finspång är medarrangörer till föreläsningskvällen.

– Förhoppningsvis tar många chansen att lyssna på företagare som bevisat att det går att lyckas. Besökarna får se att det faktiskt är möjligt och de som går i starta-eget-tankar får med sig tips och inspiration på sin egen väg framåt.

Nyföretagarveckan i Sverige startade 2006 och går ut på att sprida nyföretagaranda i form av kunskap, information, tips och idéer.

– I Finspång har vi valt att fokusera på onsdagens arrangemang. Syftet är att inspirera människor till företagande, konstaterar Fredrik Sundqvist.

Nyföretagarcentrum i Finspång är kopplat till riksorganisationen, som har ett 90-tal lokalavdelningar. Dessa täcker tillsammans närmare 200 kommuner med sin rådgivning.