18-årige Jakob Henrysson satsade på sitt stora intresse för film och fotografering och startade eget företag samtidigt som han går tredje året gymnasiet. Genom sitt företag hjälper han andra företag och privatpersoner med att förverkliga deras idéer.

Jakob har sedan han var liten haft ett stort intresse för fotografering och film. Han går nu på teknikprogrammet och när det var dags att välja inriktning valde han information- och mediateknik, för att lära sig ännu mer om media.

– När jag var 12 eller 13 år började jag filma med min mobil och klippa ihop lite själv. Jag tyckte att det var intressant och jag såg mycket på Youtube hur man gjorde. Senare köpte jag en egen kamera och fortsatte helt enkelt, säger Jakob.

Vägledning för att starta företag

Företaget som Jakob driver heter Jakob Henrysson Productions. När han skulle starta fick han råd och tips om hur han skulle gå till väga.

– På skolan kontaktade jag de som är ansvariga för Ung företagsamhet och de skickade mig vidare till NyföretagarCentrum i Vetlanda. Jag kontaktade dem och de har hjälpt mig under hela processen. Men det är också mycket googlande och letande på internet, säger Jakob.

Hjälper företag med deras idéer

Jakobs företag riktar sig främst mot företag men också mot privatpersoner där han tillsammans med kunden försöker få fram en så bra produkt som möjligt.

– Det jag gör är att jag främst riktar mig mot företag där jag hjälper dem med film som är huvudinriktningen, men jag fotar också. När de hör av sig till mig kan det vara så att de har en tydlig idé eller så vet de bara att de vill ha en film. Då hjälper jag dem att planera och så filmar vi allt tillsammans och så redigerar jag. Jag hjälper dem från första början till en färdig produkt, säger han.

Under pandemin växte Jakobs intresse för film när han fick vara med och hjälpa kyrkan i Holsby.

– Jag är aktiv i kyrkan i Holsby och när det var pandemi sände vi mycket digitala gudstjänster. Jag hade egentligen ansvaret för att filma alla gudstjänster och då växte väl intresset ännu mer, säger han.

Fler ungdomar borde testa

Att kunna starta företag som ung är något som Jakob tycker fler borde göra och att man inte ska tveka utan verkligen försöka.

– Det är roligt att man kan testa att företaga och jag tycker att man ska passa på när man fortfarande är ung. Man behöver inte känna någon press på att det ska gå bra och kunna gå runt utan man tar det i sin egen takt och experimenterar sig fram till något som känns bra, säger han.

>> Läs mer här