Nyföretagandet minskar i Norrbotten. Men minskningen bromsar in och utvecklingen i Norrbotten är bättre än snittet för hela landet. Samma gäller för konkurser, där ökningen är lägre i Norrbotten än snittet för landet.

Det visar statistik från Creditsafe, Nyföretagarcentrum och Visma.

Under tredje kvartalet minskade nyföretagandet med 9 procent i Norrbotten. Snittet för hela landet var en minskning på 13 procent. Det startade 291 nya företag i Norrbotten under tredje kvartalet. Under första halvåret var minskningen 10 procent, och i hela landet 18 procent. I statistiken ingår aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag och enskilda firmor.

Även när det gäller konkurser är utvecklingen bättre i Norrbotten än i övriga landet.

Sedan årets början har 85 aktiebolag gått i konkurs i Norrbotten, jämfört med 70 samma period i fjol. En ökning med 21 procent. Snittet för hela landet är en ökning av konkurserna bland aktiebolag på 35 procent. Bara i en region, Kalmar, har konkurserna minskat under året jämfört med i fjol.

Konkurserna bland svenska aktiebolag har ökat i 14 månader i rad. I september noterades den högsta konkurssiffran på över 20 år. Störst är ökningen när det gäller sporthallar, detaljhandel och fastighetsbolag, liksom även för restauranger, byggsektorn och partihandeln.

– Många branscher kämpar just nu. Konkurserna fortsätter att ligga på den högsta nivån på över två decennier och lågkonjunkturen slår hårt och brett mot företag i nästan alla branscher. För detaljhandeln ligger ökningen på över 50 procent under 2023 vilket innebär otroliga utmaningar, säger Henrik Jacobsson, vd på kreditupplysningsföretaget Creditsafe.

>> Läs mer här