Farah Kanjar och Reem Nassour lämnade sina hemländer för Sverige. Hjälpta av Nyföretagarcentrum, finansiellt stöttat av JP Morgan Global Filantrophy, startade de sina egna bolag. Med krigets Ukraina färskt i minnet vill Nyföretagarcentrum se fler krigsflyktingar integreras genom att starta eget.

”Hittills går det jättebra. Jag kommer aldrig att ta en anställning igen”, säger Farah Kanjar.

Efter den stora tillströmningen av krigsflyktingar 2015 i spåren av det syriska inbördeskriget började organisation Nyföretagarcentrum rikta sig till två underrepresenterade grupper inom företagande: etniska minoriteter och kvinnor.

JP Morgan Global Filantrophy, en av finansiärerna, har samarbetet med Nyföretagarcentrum sedan 2014. Nu har de förlängt sitt stöd inom ramen för ett globalt fem års program med 150 miljoner dollar i budgeten.

Två nöjda egenföretagare, som tagit hjälp av Nyföretagarcentrum, är Farah Kanjar från Jordanien och Reem Nassour, krigsflykting från Syrien. Båda understryker att resan inte var enkel, men att resultatet är värt allt slit.

”Det var min dröm att starta eget och jag trivs jättebra. Jag har mycket frihet och rekommenderar alla att ta steget”, säger Reem Nassour.

Se historierna om Farah Kanjar och Reem Nassour, med kommentar från Nyföretagarcentrums vd Harry Goldman och Colleen Ebbitt från JP Morgan Global Filantrophy, i tv-reportaget.

>> Läs mer här