Från ungdomar som vill starta eget till drivna företagare. Lunds nyföretagarcentrum erbjuder nu hjälp till entreprenörer i Veberöd och Södra Sandby som vill starta företag eller ha hjälp att utvecklas.

Bara i Veberöd finns det omkring 150 aktiva företag.
– Vår landsbygd har mängder med småföretagare och många vill säkert prova på att starta och kunna leva på det egna företaget. Det är dessa som skapar förutsättningar för att landsbygden ska kunna hållas levande. Men många behöver rådgivning, behovet är stort, säger Jan Malmgren vid Byutveckling AB.
Tillsammans med Lunds NyföretagCentrum startas därför nu rådgivning i medborgarkontorets lokal i Veberöd.
– Ungdomar som vill starta eget vill inte åka till Ideon i Lund och företagare har ofta inte tid att åka in till stan, säger Jan Malmgren.
Från och med slutet av oktober kommer företagare i bygden erbjudas rådgivning en dag i månaden i allt från redovisning och bokföring till mer professionell hjälp som hur ett företag på bästa sätt ska lanseras internationellt.
– Det finns kanske någon som kan baka bröd och vill starta ett brödföretag, men undrar hur det ska marknadsföras. En annan har kanske funderingar på hur man ska nå ut till exempelvis den holländska marknaden. Här kan den lokala företagsrådgivningen spela en stor roll, säger Jan Malmgren.
Förhoppningen är att fler företagare etablerar sig i byarna.
– Vi vill på detta sätt inspirera fler företagare att etablera sig här och att det ska känna sig trygga i att våga starta eget på landsbygden eftersom här finns rådgivningskompetens.