Familjeföretagande i generationer och nystartad pop-up-servering. Teknikproffs och sockerbagare. Framgångsrikt företagande av olika slag prisades på årets Näringslivskväll, som hölls den 30 mars på Wendelsbergsteatern.

Drygt 100 representanter för företag, företagarföreningar och kommun samlades för första gången sedan pandemiutbrottet, för att fira det lokala företagandet. Den återkommande Näringslivskvällen är en viktig och uppskattad del av kommunens arbete för att vara Sveriges bästa företagskommun. Gott samarbete mellan företagen och det omgivande samhället var också något som lyftes i flera av motiveringarna till årets pristagare.

Priser i hela sex kategorier delades ut denna galakväll, som kantades av show och underhållning av Wendelsbergs teaterensemble och Teater Ekipaget. Snyggt framförda nummer som ”Don’t stop me now”, ”Allting som du gör kan jag göra bättre” och ”There’s no business like showbusiness” satte ett passande strålkastarljus på företagarna i publiken.

Årets vinnare och motiveringarna

Årets företagare 2022: Helene Winberg, Frontside Electronics

“Företaget är specialister på effektiv tillverkning och har lyckats skapa en lönsam produktion i Sverige. En absolut förutsättning för att svensk tillverkning ska vara konkurrenskraftig gentemot utlandet, är att man initialt lägger ner kraft på att göra produkten så producerbar som möjligt. Detta lyckas företaget med. Men man tar också ansvar för en miljövänligare verksamhet och inte minst för ett aktivt deltagande i samhället genom att informera skolungdomar om att tillverkning är coolt. Dessutom engagerar man sig i social hållbarhet, bland annat i form av hjälp med anställningar av människor som behöver en puff i rätt riktning.”

Årets unga företagare: Per Bengtsson, Teknikproffset Nordic AB

“Utöver viljan att erbjuda ett brett sortiment av produkter så finns även ett oerhört fokus på att hålla priserna så låga som möjligt. Allt i förhoppning om att skapa nöjda kunder och bidra till en bättre helhetsupplevelse för varje enskild konsument. Eftersom elektronik ibland kan vara svårförståelig och oförutsägbar så erbjuds kundservice via både e-mail och chatt för att snabbt kunna assistera frågande kunder med proffsiga svar.

Verksamheten grundades i Göteborg år 2009 och har sedan dess utvecklats explosionsartat. Företaget har idag har över 1 400 000 registrerade kunder och omsatte över 200 miljoner föregående verksamhetsår och är en av landets billigaste, högst betygsatta nätbutiker inom branschen.

Årets Unga företagare är en driven person som lett företaget till denna imponerande utveckling och som fortsatt siktar högt.”

Priserna Årets företagare och Årets unga företagare delas ut av Företagarna Härryda.

Årets utvecklingsföretag: Yorkland ref

“Årets Utvecklingsföretag är ett snabbväxande företag med huvudkontor i Bårhults företagspark i Landvetter. De är experter på inomhusklimat med både nationella och internationella kunder samt är engagerade i det lokala näringslivet. Nu väntar expansion på flera platser i Sverige och en fortsatt imponerande bra ekonomisk tillväxt. “

Priset för Årets utvecklingsföretag delas ut av Expedition framåt på Business Region Göteborg.

Årets nyföretagare: Sofia Mårtensson och Kristin Brulay, Crêpe et Ciel

“Att i en tuff tid mitt i en pandemi och mitt i livet med små barn och familj, välja att satsa i en bransch där besökande kunder är direkt avgörande för framgång i bolaget, är både starkt och vågat. Men med en tydlig tro på sin affärsidé och ett starkt engagemang har detta företag på kort tid, lyckats mycket väl, klart över alla sina och mångas förväntningar. Ett koncept i helt kundernas smak, i dubbel bemärkelse.”

Priset för Årets utvecklingsföretag delas ut av Nyföretagarcentrum Härryda.

Årets UF-företag: Sötaskorpan UF

“Årets UF företag har hållbarhet och lönsamhet i fokus. Varje dag slängs 219 ton bagerivaror. Genom att ta till vara på bröd som annars skulle kasserats så förädlar företaget produkter till goda skorpor. Med en stabil affärsplan, och förmåga att ställa om och utveckla, har företaget visat att hållbarhet och lönsamhet går hand i hand.”

Priset för Årets UF-företag delas ut av Ung företagsamhet.

Årets CSR-pris: Espresso House Mölnlycke

“Med engagemang, samarbetsvilja och lösningsfokus tar Espresso House emot ungdomar för studiebesök, arbetsträning och ungdomsjobb. Espresso Houses stora engagemang präglas av en genuin vilja att stötta de unga, se deras utvecklingsmöjligheter och låta dem växa i sin egen takt.”

Priset delas ut av Härryda framtid, Härryda kommun.

Grattis och fortsatt lycka till, säger vi!

>> Läs mer här