I en tid när allt fler jordbruk läggs ner väljer Yxsjöns Humlegård att gå i motsatt riktning. Lokalt kravproducerad mat och odling av humle ska locka kunder till gårdsbutiken i Mölnlycke.

Året var 2015. Carolina Råberg och hennes man Erik satt vid bryggan nere vid Yxsjön i Mölnlycke och skulle strax gå på visning i den lilla gården ovanför. Allt kändes rätt. Läget. Tidpunkten.

– Vi ville jobba mindre och vara mer med barnen. Så vi spontanköpte gården och startade vårt företag Yxsjöns Humlegård, berättar Carolina Råberg.

Sedan 2015 har mycket hänt. Gården har renoverats och just nu bygger man en gårdsbutik som är planerad att öppna lagom till jul. Där kommer gårdens egenproducerade produkter att säljas och man kommer även att kunna dricka en kopp kaffe eller ta en lättöl från lokala bryggerier.

Företaget kommer också att ta in olika produkter från andra lokala producenter om man känner att det passar in i konceptet.

GÅRDENS ODLINGAR LIGGER vackert nere vid sjön och i ett stort skifte uppe i skogen. Alla odlingar är kravcertifierade och miljötänkandet genomsyrar hela affärsidén.

– Vi odlar bland annat fläder, amerikanska blåbär, björnbär och havtorn som vi förädlar och säljer. Vi har också en odling av två sorters humle uppe på skiftet, Kosta och Hulla Norrgård. Humlen tar tre år på sig att växa klart innan skörd så vi är i början av produktionen, säger Carolina Råberg.

Humlen odlas på flera meter långa störar och varje planta ger ett kilo färsk humle och cirka 200 gram torkad. När humlekottarna är klara fälls stören och humlen skördas.

Intresset för humlen är mycket stort. Det är svårt att få tag på svenskodlad humle och många mikrobryggerier i Sverige letar efter just lokalodlad humle. Det finns i dag runt 300 bryggerier och de flesta, både stora och små, köper sin humle från framförallt Tyskland. I Sverige finns endast en handfull producenter och de klarar inte att leverera till alla kunder som vill köpa.

i samarbete med
Företagssök
Är din granne hemlig affärspamp?

– Det började ringa bryggare direkt som ville sätta upp sig på en kölista, men det har vi ju ingen än. Det är en jättestor efterfrågan eftersom det finns så få odlare i Sverige, säger Carolina Råberg.

Priset på humlen från Yxsjöns Humlegård kommer att vara förhandlingsbart, men redan nu har  företaget börjat använda en del humle i sina egna produkter. En honung från Djäknegården har smaksatts med humle och whisky. Bären och örterna förädlas och blir bland annat marmelader, sylter och geléer. På gården finns också hönor av lantrasen Hedemorahöns, som kommer att ge ägg till försäljning, samt ett antal gutefår. Att ta steget att driva jordbruk var inte särskilt svårt enligt Carolina Råberg som själv kommer från en lantbrukssläkt och är uppvuxen på en gård. Det svåra har varit all byråkrati som behövs för livsmedelstillverkning.

– Vi har fått mycket hjälp och stöd av Härryda kommun och LRF konsult när det gäller tillstånd och kalkyler. Från Jordbruksverket har vi fått startstöd för unga jordbrukare och investeringsstöd. Det svåraste med att dra i gång produktionen har varit allt pappersarbete som krävs. Det kanske var tur att vi inte visste det från början, för då kanske vi hade backat, säger Carolina Råberg.

EN HJÄLP PÅ vägen har varit Nyföretagarcentrums mentorprogram som hjälpt till med mycket råd och hjälp. Carolina Råberg ska även gå en kurs i småskalig ekologisk odling.

Till årsskiftet ska Erik Råberg gå ner i tid från sitt ordinarie jobb för att vara mer med barnen och Carolina Råberg återgår till halvtid på sitt jobb. Men i framtiden vill de arbeta mer med gården och planen är att ha öppet gårdsbutiken flera dagar i veckan, även om den i starten endast kommer att ha öppet på söndagar.

Produkterna från Yxsjöns Humlegård kommer framöver även att säljas i andra butiker, som till exempel Systrarna Jönssons Skafferi i Landvetter.

– Vi vill ha många grenar i jordbruket och testa olika sorters bär och grönsaker. Det är kul att testa. Planen är också att börja odla vinbär vid skiftet. Och vi kommer att utveckla mer roliga produkter med humle. Honungen med humle går inte att hitta någon annanstans. Det finns mycket produkter med humle utomlands, men ännu inte i Sverige, säger Carolina Råberg.