Under Stora Styrelsedagen i Skellefteå som genomfördes idag delades ett nyinstiftat pris för start-ups ut för första gången. Vinnare av ”Uppstartspriset 2018” blev 19-årige Albin Mannberg som driver företaget PreOption i Skellefteå.

– Det är superkul att något som började med en liten idé kunnat utvecklas till ett bra koncept som visat sig fungera. Under resans gång har jag fått mycket hjälp av flera personer. Här i Skellefteå finns det så mycket resurser, säger han.

Priset delas ut av NyföretagarCentrum Skellefteå, Styrelseakademien Norr och EY.

Juryns motivering:

” En ung entreprenör som visar att tro på sig själv och ett mod att tänka stort skapar möjligheter. Med ett målinriktat engagemang och en god förmåga att lyssna till kundernas problem erbjuds unika och väl genomtänkta lösningar”.

Kriterierna för att få priset är att entreprenören:

– vågar tänka stort i ett tidigt skede

Albin Mannberg och Olof Degerfeldt, Styrelseakademien Norr Foto: Lars Westerlund
– har max ett bokslut

– har visat ett stort driv och engagemang

– har budgeterat för kraftig tillväxt i både omsättning och personal

Albin Mannberg har efter att han gick ut teknikprogrammet på Baldergymnasiet satsat hårt på att få igång företaget. För att få ihop pengar till aktiebolaget sålde han bilen.

Hans tjänst handlar om att skapa en relation mellan unga talanger och företag i Skellefteå. Albin handplockar ungdomarna som registrerat sig i Studentpoolen på hans hemsida och parar ihop dem med lokala företag. Syftet är att ungdomarnas ska få en bra bild av vad företagen har att erbjuda dem när de gått färdigt sin utbildning.Hans mål är att fler ungdomar som studerar på andra orter än Skellefteå ska återvända hem efter studierna. Albin har genomfört ett flertal program där ungdomar fått komma i närkontakt med företag i Skellefteå.

– Totalt har jag besökt ett 50-tal företag i Skellefteå och presenterat konceptet och nu i januari har vi fått många nya förfrågningar, berättar han.

Visionen är att företaget ska expandera snabbt.
– 2022 ska PreOption finnas i alla län i Sverige, avslutar Albin Mannberg.