Luleå Under fredagen utsågs Årets företagsmentorer i länet på Residenset i Luleå. Priserna delades ut av Almi och Nyföretagarcentrum.

Årets mentorspriser i Norrbotten delas ut till mentorer inom Almis och Nyföretagarcentrums mentorprogram. Dessa program drivs på uppdrag av Näringsdepartementet för tillväxtföretag och nya företag. Mentorerna som är nominerade har ställt upp på att vara mentor ideellt under ett år, och nu har deras arbete gett resulterat genom att de har utsetts till Årets mentorer i kategorierna starta företag samt tillväxtföretag.

Det första priset som delades ut var årets mentor i kategorin starta företag som gick till Susanne Westerlund från Luleå. Susanne Westerlund är ägare av Inpuls i Luleå och har coachat Theresa Muotka i hennes företagande.

– Det känns jättekul. Jag trodde absolut inte att jag skulle vinna. Jag var mer fokuserad på lunchen och hur häftigt det skulle bli att få komma till Residenset, då jag aldrig varit här tidigare, säger Susanne Westerlund och skrattar.

Hon berättar även om hur viktigt det är att hitta den personliga tilliten till varandra när man ska vara mentor och adept.

– Det är som med alla relationer, man måste lita på varandra och prata mycket. Men vi har båda två växt som människor.

Theresa Muotka, som hade Susanne Westerlund som mentor, berättar att hon uppskattar sin mentors lugn och om hur viktigt det är att må bra i sitt företagande.

– Ett företag speglar så otroligt mycket av hur människan som styr det mår, säger hon.

Den andra utmärkelsen som delades ut var Årets mentor i kategorin tillväxtföretag som gick till Piteåbon Susanne Sahlén Nyberg. Hon arbetar på Curatina med rehabilitering och coachning, och har varit mentor åt Erika Stugård.

– Det har varit jätteroligt att jobba med det här. En ledare som mår bra, mår även bra i ledarskapet, säger hon.