Två rum bort från det kontorslandskap i Nyköping där jag har suttit sedan i maj i år har en av Nyköpings, Södermanlands och Sveriges största profiler inom företagsrådgivning sitt kontor. Trots att hon har ett fullspäckat schema med möten och rådgivningar har hon alltid tid för ett kort samtal, några uppmuntrande ord eller bara att dela med sig av den utstrålning som har förankrat sig i Nyköpings näringsliv. Birgit Båvner har gjort mer för folkbildningen och näringslivet än vad som kan rymmas i en enda artikel, och jag är glad att det är jag som får möjligheten att presentera henne på företagande.se.

– Vi är ett av tre Nyföretagarcentrum i Sverige som har en så hög nöjd-kund-index, och vi är sverigeledande med nästan 50% av marknadsandelarna för antalet startade företag.

Birgit Båvner kom från folkbildningen som verkställande chef för det omfattande studieförbundet TBV i Södermanland till den lilla verksamhet som var Nyföretagarcentrum för nio år sedan. Med sig hade hon en kännedom om vilket kraft det faktiskt ligger i mötet mellan människor, och den kunskap skulle komma att bli en grundläggande byggsten i vad som idag är Sveriges bästa Nyföretagarcentrum.

– Rådgivningen var entonig. Alla ställde samma frågor, och till slut visste man knappt vem man hade gett vilket svar.

Med sin orubbliga tro på människor och den kollektiva kraft som finns i samhället, folkbildningen och näringslivet påbörjade Birgit sitt arbete med att styra om hela Nyföretagarcentrums verksamhet i Nyköping. Med målsättningen att förena det mogna näringslivet med nyföretagare tog hon fram ett koncept som kom att förändra synen på Nyföretagarcentum fullständigt.

– Jag ville förändra synen på Nyföretagarcentrum och kunna påverka näringslivet långsiktigt. Nyföretagaren kan med sin energi möta den erfarna entreprenörens kompetens för ett starkare näringsliv. Vi lär oss av varandra.

Årets marknadförare 2011

Marknadsföreningen i Nyköping och Oxelösund(MINO) arrangerar varje år Minogalan – en egen variant av Nobelfesten som drivs för att lyfta fram profilerna bakom omfattande och betydelsefulla insatser. Birgit Båvner tog till sin egen överraskning hem priset som årets marknadsförare 2011, och det utan en tillstymmelse till marknadsföringsbudget.

– Jag blev så glad! Jag visste vilka jag tävlade emot, så det kom som en rejäl överraskning.

I sitt tacktal lovade Birgit att förvalta den här möjligheten för att fler skulle ta steget till eget, och så här med facit i hand kan vi bara konstatera att hon är en kvinna som står för sitt ord.

Alla vet vem Birgit är

När jag nämner hennes namn i vilket sammanhang som helst inom Nyköpings näringsliv möts jag alltid av varma leenden. Hon har haft ett finger med i så gott som varenda lokalt företag som har startat de senaste sex åren. Den insats hon har gjort för Nyköpings och Sveriges näringsliv kommer för evigt att stå skrivet i historien.

Jag är väldigt aktiv inom folkbildningen i Nyköping, och även där får jag varma och igenkännande leenden när jag nämner Birgits namn. Alla vet vem hon är, alla vet vad hon går för och alla känner till vilken insats hon har gjort för Nyköping.

”Birgit Båvner har varit ett ledljus för mig sedan jag startade Anderberg Media för 7 år sedan. Hon är en fantastisk affärscoach och människa som brinner för nyföretagande, entreprenörskap och innovation. Utan Birgit hade jag aldrig varit där jag är idag.” – Tomas Anderberg, Anderberg Media

Hon har hjälpt mig otroligt mycket. Hon har hela tiden kommit med idéer när jag har fastnat och hon får en att hitta tillbaka till kämparandan. Hon är inte bara peppande, färgglad och energigivande utan även en företagares egna lexikon! – Linda Nilsson, Fotograf Linda Nilsson

”Birgit Båvner var första personen som trodde på mig som företagare! Att någon visar intresse och vill hjälpa en är en förutsättning när självförtroende och kunskap saknas. Hon är helt enkelt anledningen till min framgång som företagare idag” – Caxton Njuki, Caxton Sports Management

”Birgit Båvner är en inspirerande person som gärna delar med sig av sina kontakter för att andra personer ska lyckas. Med ett stort kontaktnät i Nyköping lyfter hon många nyföretagare till högre höjder.” – Magnus Eriksson, En Kreativ Byrå

Till dig som har funderingar på att starta företag…

Vilka frågor du än har – vilka funderingar och tvivel som än hindrar dig från att ta steget till eget – Birgit Båvner är kvinnan som med sin utstrålning och sitt outtröttliga engagemang kommer att lägga ut den röda mattan mot din mållinje. Bland alla medlemmar och besökare på företagande.se finns det många som fortfarande bråkar med tanken. Det är ett stort steg att ta. Många beslut, livsbejakande förändringar och helt nya frågor som ställs i tillvaron. Du behöver inte göra den här resan ensam! Tack vare eldsjälar som Birgit Båvner har man genom det enkla mötet mellan människor skapat en stark och stadig tillväxt av företag i Sverige som ska leda landet in i framtiden.