– Tanken är att jag drar igång vid årsskiftet. Då har jag förhoppningsvis hittat en kundkrets, säger hon och klappar om familjens två hundar, pekingesen Bosse och Vilda som är en chihuahua/pekingese.

Planerna för företaget som fått namnet Hundrastarn, är långt framskridna. Och intresset verkar vara stort bland hundägarna i Finspång. Förra veckan när Maria lade ut information på Facebook, tog det inte lång stund förrän ett 20-tal personer hade hört av sig och ville ha hjälp.

– Det var över förväntan, det visar att behovet är stort. Det finns redan ett hunddagis i kommunen och det är jättebra, jag tänker att det här kan vara ett komplement för dem som inte vill lämna bort sin hund, säger hon.

Artikelbild 

Maria Carlsson har ett stort hundintresse och steget därifrån till att starta företaget Hundrastarn kändes inte så stort. Familjens hundar Vilja och Bosse är i lektagen

Maria Carlsson har haft ett hundintresse så länge hon kan minnas. När hon var nio år köpte familjen den första hunden. Fyra år senare började Maria jobba extra på en kennel i Vånga. Sedan dess har hon gått en hunddagisutbildning i Göteborg. En utbildning som både innehöll kurser i hundpsykolog och företagande.

Men ett hunddagis känns inte aktuellt. Däremot tar hon med sig kunskaperna från utbildning i det hon ska satsa på nu. Och själva psykologidelen kommer hon även att utveckla. I höst väntar en tvåårig utbildning i ren hundpsykologi på distans. Där ingår även en kurs i att arbeta som hundinstruktör och om några veckor kompletterar Maria också med en starta-eget kurs på Nyföretagarcentrum.

– I framtiden, om kanske fem år, skulle jag gärna vilja driva ett hundcenter med alla de här delarna. Men just nu är det hundrastare jag satsar på, säger hon och berättar om hur hon tänkt sig upplägget:

– Jag ska ha fem hundrastningsgrupper på olika områden i Finspång, där jag hämtar upp hundar som fungerar tillsammans. Tanken är att jag lägger en timme per grupp. Målet är att ha fasta kunder som har ett abonnemang på min tjänst. I mån av tid kan jag även ta tillfälliga kunder också.

Maria tror att efterfrågan kommer vara störst bland personer som jobbar.

– Målet och syftet med min tjänst är att hundarna inte ska behöva sitta ensamma hela dagarna. Jag tänker att det är många som gör det, säger hon.

Äldre personer som inte längre orkar gå ut på promenader med sina fyrfota vänner, tror hon också kan ha behov av tjänsten.

–  Nu satsar jag på det här, jag har ju inget att förlora, konstaterar hon.