I ”Läsarna berättar: Ur verkliga livet” delar Jane, 33, med sig om tiden som utmattad.

Jag var 32 år, civilingenjör i matematik, disputerad i medicinsk teknik, utbildad coach och sjukskriven i utmattningsdepression. Det var då jag äntligen bestämde mig för att våga följa min dröm om att kombinera mitt stora intresse för kläder med min passion för personlig utveckling. Jag var och är väldigt duktig på matematik, men jag är också kreativ och älskar att hjälpa människor. Nu har jag startat mitt eget företag där jag hjälper andra att må bra i sina kläder och visa vilka de är.

Varför var jag en så dålig mamma som skrek på barnen stup i kvarten?
Jag vet faktiskt inte den exakta orsaken till varför jag blev utmattad. Men visst hade jag haft mycket press på mig innan jag blev sjukskriven. När jag väl erkände att mina reserver var slut, då hade jag egentligen redan vetat om att jag var utmattad sen ett halvår tillbaka. Jag ville bara inte erkänna det, jag hade ju inte jobbat mer än andra så varför klarade inte jag av det som andra klarade av? Varför var jag så trött att jag trillade omkull i soffan så fort barnen hade somnat? Varför var jag en så dålig mamma som skrek på barnen stup i kvarten? Jag gjorde ju inte ens hälften av arbetet i hemmet – min man lagade all mat, handlade, diskade, gick ut med sopor och nattade barnen. Och inte jobbade jag över heller, som de andra gjorde när vi var mitt i en stressig period. Jag hade så dåligt samvete för att jag inte orkade. Jag hade en dröm om att starta eget, men hur skulle det någonsin fungera om jag inte hade ork att ens tänka på det efter en arbetsdag?

Orkade ingenting

I november 2016 gick jag hem lite tidigare från jobbet för jag var trött och trodde att jag var förkyld. Den natten skickade jag ett mejl till mina två chefer och till den person jag hade bäst kontakt med på HR. Jag vågade äntligen erkänna att jag var utmattad. Och jag fick oerhört bra hjälp med att komma till företagshälsovården, träffa läkare, bli sjukskriven, få samtalsstöd och senare en väl genomtänkt rehabilitering.

Så tog hon sig tillbaka

Nu är det ett år sen jag tog hjälp av NyföretagarCentrum och tog de första stegen mot att bli egenföretagare. Jag bestämde mig snabbt för att våga satsa på min dröm, och jag sa upp mig från min tillsvidareanställning. Ett djärvt beslut som kanske inte hade behövts men jag kände att jag behövde göra på det sättet. För att det kändes rätt för mig. Samtidigt friskskrev jag mig för jag ville vara helt fri att styra och själv känna efter hur mycket jag orkade arbeta i mitt företag Dress by heart. Jag ville hjälpa fler att må bra i sina kläder och följa sitt hjärta. Mina kläder har hjälpt mig att uppnå mål, se mina drömmar och påminna mig om vem jag är.

När jag kom tillbaka från föräldraledighet hittade jag min personliga stil, som visade vem jag var och också påminde mig om mitt mål att disputera. Efter disputationen, när jag var på väg mot min utmattning, så påminde mina kläder mig om den drömmen om att vara stilcoach. Och när jag var sjukskriven, och helst bara hade myströja och jeans, då påminde min garderob mig om vem jag egentligen var. Påminde mig om den kreativa, ambitiösa och öppna person som jag är. Min garderob hjälpte mig att tänka på att jag skulle komma tillbaka till mig själv. I dag är det snart två år sedan jag blev sjukskriven för min utmattning. Det har gått fort för mig att komma tillbaka. Jag kan fortfarande känna av en del symptom men jag mår bra. Jag jobbar hemifrån och håller föreläsningar där jag får dela med mig av min kunskap och får massor av energi av deltagarna och ska snart lansera en onlinekurs. Nu vill jag vara en hållbar företagare, mamma, fru och framför allt ett hållbart jag.

Jane, 33

Berättat för Anne Haavisto