För ett år sedan fick Jessica Israelsson hjälp med att utveckla sitt företag tack vare ett mentors­program. Nu vill hon sprida kunskapen vidare.

Jessica Israelsson hade varit företagare och haft sin frisörsalong Jessicut i fem år när hon tyckte att hon kört fast.
– Jag kände att jag hade mycket energi, men visste inte riktigt hur jag skulle utveckla mitt företag vidare. Jag kontaktade Almi och fick företagaren Peder Hansson från Terminalen som min mentor, berättar hon.

De träffades första gången i november 2014 och avslutade mentorprogrammet i december året därpå. Jessica beskriver året som intensivt och lärorikt.
– Jag har antecknat mycket under våra träffar och när jag nu går tillbaka så ser jag att det verkligen var en berg- och dalbana på många sätt. Vissa gånger tyckte jag att det var jobbigt, men han kunde se det och var en bra coach som utmanade mig hela tiden, berättar hon.

Träffarna med Peder Hansson fick Jessica att själv analysera vad det är som gör en bra mentor. Hon konstaterar att hans sätt att utmana henne och se till att hon har full koll på både kostnader och inkomster har varit viktigt. De har också sett till hur man presenterar sitt företag och vilket intryck man ger kunderna.

All den kunskap som Jessica Israelsson fick ville hon också föra vidare. Sedan augusti är hon mentor åt Kristina Nilsson Gustafsson som har valt att blir egenföretagare mitt i livet och nu studerar till medicinsk fotvårdsterapeut vid Axelsons institut i Stockholm och i färd att öppna egen fotvårdssalong.

Genom Mentorsprogrammet via Nyföretagarcentrum nord träffas de och går igenom samma frågeställningar som Jessica själv gjort ett år tidigare.

– Jag har jobbat som förskollärare större delen av mitt yrkesverksamma liv och har även tidigare tänkt starta eget, men då har det inte varit rätt läge i livet. Nu har jag kommit till tidpunkt då jag känner att det är dags att förverkliga de tankarna, om jag ska göra något annat i livet så är det dags nu. Jag är 55 år, och mina sista tio år i yrkeslivet vill jag ägna mig åt mitt egna företag, berättar Kristina.

Som kund i Jessicas frisörsalong hade de två träffats tidigare, och under timmarna i frisörstolen hade de pratat om företagardrömmen som Kristina Nilsson Gustafsson bar på.
– Vi hade pratat om att behovet av fotvårdare är så stort. Utbildningen passar mig bra då jag sedan tidigare är diplomerad massör efter att ha läst till hälsovägledare så det kändes som något jag kan bygga vidare på.

Den 2 november är studierna klara och då startar arbetet med att sätta igång verksamheten på allvar. Lokalen är redan fixad och håller på att ställas i ordning.
– Det senaste halvåret har varit intensivt, och jag tänker mig att starta lite lugnt men vara igång i början av december. Jag ser fram emot att som egenföretagare kunna bestämma mina tider själv, och även om det är frihet så är det också mycket jobb. Man får räkna med att det tar ett år eller två år innan man är på fötter, berättar hon.
Vad betyder mentorskapet för dig?
– Jag tycker jag att får bra med hjälp och stöd. Det kommer att bli ännu mer när jag är klar med utbildningen och finns i Luleå på heltid. För mig är det viktigt att man som nyföretagare får hjälp av någon som har erfarenhet, de som redan har ett företag vet vad man ska tänka på och vilka missar det är lätt att man gör i början.