Nyföretagandet i Österåkers kommun hör till det starkaste i landet. Varje år startar cirka 400 nya företag här. Företagsrådgivning är en framgångsfaktor. Kom igång och starta eget du också. Här kan du läsa om hur tre lokala företagare och hur deras resa började.

I Österåkers kommun finns många småföretag, främst inom handel, service och hantverk. Näringslivsavdelningen i Österåkers kommun har i uppgift att få ännu fler företag att etablera sig här.

På österåker.se finns tips på organisationer, myndigheter och företag som är behjälpliga för nya företagare och verksamheter under utveckling. Ett exempel som delvis finansieras av kommunen är Nyföretagarcentrum i Österåker. De erbjuder personlig, kostnadsfri, konfidentiell och objektiv rådgivning.

– Det enda vi kräver av dig är ditt engagemang och att du tror på din idé, säger Linda Moberg, företagsrådgivare på Nyföretagarcentrum i Österåker.

Härliga rum, Solkraft Norden och Butik Kalcit är tre exempel på lokala företag som tagit stöd av Nyföretagarcentrum i Österåker.

Härliga rum homestyling

– Det var först efter många år som anställd i en lokal möbelbutik som jag tog modet till mig att starta eget företag. Intresset för att skapa härliga miljöer både ute och i hemmamiljö ledde till att jag utbildade mig till certifierad homestylist 2019, säger Anna Blomén, grundare av Härliga rum homestyling.

Företaget blev verklighet i februari 2020.

– Jag gör inredningsuppdrag till både privatpersoner och företag, som exempelvis styling av bostäder eller lokaler inför försäljning. Mitt showroom i Åkerstorp är uppbyggt som olika rum i ett hem, så jag kan visa mina kunder hur jag stylar, säger Anna Blomén.

Anna träffade Linda Moberg från Nyföretagarcentrum vid kommunens nätverksträffar för företagare.

– När jag kom på att jag ville bli egen visste jag direkt vem jag skulle kontakta för att få råd inför uppstart. Jag fick massa bra råd, tips och verktyg för att komma igång. Att starta eget är det bästa jag har gjort. Det passar mig perfekt och jag borde ha vågat ta klivet mycket tidigare, säger Anna Blomén.

Butik Kalcit

Sofia Roos Forssell, grundaren av Butik Kalcit, instämmer.

– Jag är på helt rätt plats nu, det känner jag hela vägen in i själen. Älskar mitt jobb! Det bästa med att vara egenföretagare är friheten och glädjen.

Det var när Sofia rehabiliterades för andra gången på grund av utmattning som idéerna för Butik Kalcit väcktes till liv.

– Jag har levt i den spirituella världen i många år men samtidigt haft en fot i helt andra branscher som sälj, ekonomi och marknad i skönhetsbranschen, träningsbranschen och även inom film. Min tanke var att det borde gå att mixa dessa två världar. Jag ville skapa en plats utan samhällets krav, tempo och stress. En plats för att bara andas en stund, fylla på energi, landa, vara i tystnad eller prata med likasinnade. Jag önskar att alla besökare kan ta med sig känslan hem med hjälp av kristaller eller andra ting från butikens sortiment, alternativt från kurser, yogaklasser eller behandlingar som jag arrangerar i Butik Kalcits lokaler, berättar Sofia Roos Forssell.

Sofia tog kontakt med Linda Moberg på Nyföretagarcentrum i Österåker tidigt i processen.

– Jag sökte på nätet om tips att starta eget och fick kontakt med Linda Moberg som har stöttat och coachat mig i många frågor som jag haft, säger hon.

Sofia Roos Forssell menar att det är viktigt att våga ta in hjälp för att kunna växa.

– Det går inte att göra allt själv. Förbered dig på hårt jobb men att du kommer ha otroligt roligt, tipsar Sofia Roos Forssell den som önskar starta eget.

Solkraft Norden

Robert Widerström och kollegan Andreas Hansson driver företaget Solkraft Norden tillsammans.

– Vårt företag erbjuder kompletta skräddarsydda lösningar, med rådgivning och installation av solcellsanläggningar. Dessutom kan vi ordna med installation av laddboxar till elbilar. Våra kunder är villakunder, bostadsrättsföreningar samt företags- och industrilokaler. Vi finns i Åkersberga och målet är att bli det självklara, lokala valet i Norrort och Roslagen. Det är en otroligt spännande bransch då kunden som producerar egen solel sparar mycket pengar på elräkningen och samtidigt bidrar till en hållbar miljö.

Robert Widerström och Andreas Hansson har stöd i varandra men även av Linda Moberg på Nyföretagarcentrum i Österåker.

– Vi har haft trevliga och givande samtal med Linda om företagande i Österåker och att starta upp ett bolag. Under rådande pandemi så har det tyvärr inte varit några fysiska möten och seminarier men det hoppas jag kunna närvara på längre fram, berättar Robert Widerström.

11 steg till att starta företag

Har du en idé men vet inte hur du ska gå vidare? Här är elva tips från Linda Moberg, företagsrådgivare på Nyföretagarcentrum i Österåker.

 1. Hitta din produkt/tjänst.
 2. Skriv din affärsplan.
 3. Gör en budget.
 4. Boka ett möte med Nyföretagarcentrum i Österåker för rådgivning.
 5. Välj företagsform.
 6. Finansiering – vad behöver du för att starta.
 7. Inventera ditt nätverk!
 8. Fixa en webbplats med mera.
 9. Registrera firma på verksamt.se samt Skatteverket.
 10. Skydda ditt företag på till exempel Patent- och registreringsverket.
 11. Kör så det ryker och ha roligt på vägen!

Visste du att?

 • 81 procent av företagen som erhöll rådgivning av Nyföretagarcentrum i Österåker är fortfarande aktiva efter tre år.
 • Endast en procent av företagen som erhöll rådgivning av Nyföretagarcentrum i Österåker går i konkurs efter tre år.
 • 91 procent uppger att de är nöjda med Nyföretagarcentrums rådgivning.
 • 94 procent av besökarna på egetföretag.se uppger att de kan rekommendera Nyföretagarcentrum till andra som vill starta eget.

>> Läs mer här