Kom ihåg dig själv när du startar eget
Privatekonomi Ett eget företag är en dröm för många. Men det är viktigt att vara noga förberedd innan man drar igång. Inte minst på grund av hur företagandet kan påverka en själv.
Sugen på att förverkliga den där idén du gått och klämt på? Då är du inte ensam. Under 2017 startades omkring 48 000 nya bolag i Sverige.
De senaste åren har det startats väldigt många företag. Tendensen är också att starta aktiebolag direkt, i stället för att börja med enskild firma och sedan ombilda om företaget går bra. Anledningen är troligen att insatsen är lägre nu och att man inte längre behöver ha revisor, säger Bo Lagerqvist på Bolagsverket.
Men det är mycket att tänka på och det lönar sig att göra sin research innan man sätter igång. Inte bara för att få koll på hur man rent praktiskt går till väga, utan också för att vara säker på att företagsidén håller.
Se behovet
Många gör misstaget att fokusera för mycket på själva idén i uppstartsfasen och missar det viktigaste: att någon faktiskt måste vara beredd att betala för den också.
Se en person framför dig och föreställ dig vad du löser för problem med din produkt eller tjänst. Vad det är hos personen framför dig som blir tillfredsställt av det du erbjuder? säger Therese Käck som är projektansvarig på Mentor Starta Eget på Nyföretagarcentrum.
Till Nyföretagarcentrum kommer människor i väldigt olika stadier i sin väg mot att starta eget: en del har hunnit långt med sina planer, andra vet inte ens om de vill vara företagare. Man jobbar därför målmedvetet och sätter upp en affärsplan. Hur kan idén faktiskt sättas i verket, till exempel med budget och potentiellt kundunderlag?
Vi lyfter även upp sådant som hur du är som person och vilket sorts nätverk du har. Det gäller att fråga sig: vem är jag i livet? Är detta rätt just nu? Har jag uppbackning från min familj? Men det är inte upp till oss att avgöra om en affärsidé är bra eller dålig. Det vi däremot kan göra är att lyfta de bitar där personen behöver tänka till lite mer, säger Therese Käck.
Glömmer sig själv
Många brinner för sin affärsidé och det är förstås positivt – och en förutsättning för att lyckas. Men det är lätt hänt att man jobbar så hårt att man glömmer bort att ta hand om sig. Det är något som rådgivarna på Nyföretagarcentrum lägger allt mer fokus på när de hjälper färska företag.
Man kommer ofta till en punkt där man får ge sitt allt som företagare, det är bra, men man tar slut om man jobbar 12–17 timmar om dygnet. Det är inte hållbart i längden.
Therese Käck tipsar om att sätta upp mätbara mål och att även planera så att man hinner med en lunchpromenad eller den där välbehövliga vilan. Allt som kan ge energi, i stället för att ta.
De motiga dagarna kommer. Att vara företagare är ett ensamt jobb. Och då gäller det att ha energi att orka med det, säger hon.
Se över ekonomin
Det här anknyter också till ett annat område som ofta glöms bort: Den egna tryggheten. Som anställd har man ofta en massa förmåner och försäkringar genom sitt jobb. Allt sådant får man själv ansvara för som egenföretagare. Därför är det extra viktigt att se över försäkringsskyddet för sig själv, men också för sitt bolag.
Det är jätteviktigt att man tänker på vad som skulle hända om man blir sjuk och att man har koll på sin SGI om man behöver vara föräldraledig. Det är tråkigt att tänka på, men det finns jättemånga bra lösningar som inte behöver vara så dyra, säger Therese Käck.