Hem

Här startas det flest nya företag

Nyföretagarbarometern Kommun 2017
NyföretagarCentrum presenterar varje år landets samtliga 290 kommuner rankade efter antal nyregistrerade företag per 1000 invånare jämfört med placeringen året tidigare.

Nya kommuner i årets tio-i-topp är Sotenäs, Nacka och Strömstad  medans Göteborg har halkat ner till en 12:e plats. 16 nya kommuner kliver in på hundra-i-topp, flera är riktigt små kommuner som bidrar till att det procentuella ökning kan bli väldigt kraftigt.
– En av klättrarna är Kiruna på plats 20, tätorten ska flytta för att ge mer plats för gruvan och bidrar till många fler nya företag. Gemensamt för många kommuner i bottenskiktet är att de är små med få invånare och ofta är beroende av ett fåtal arbetsgivare. Många kommuner har svårt att attrahera och behålla de unga som flyttar till större städer. Så här har det varit under en lång period, säger Mats Evergren marknadschef, NyföretagarCentrum Sverige.

Kommuner

Fem-i-topp
Stockholm
Danderyd
Åre
Vaxholm
Lidingö

Fem-i-botten
Boxholm
Emmaboda
Hofors
Storfors
Nordmaling

Nyföretagandets utveckling i landet under 2017

Trots högkonjuktur minskade nyföretagandet i landet under 2017 med 1 procent. Totalt registrerades 68 113 nya företag på Bolagsverket under året. Aktiebolag är fortsatt den mest populära företagsformen, antalet minskade dock med 2,4 procent under 2017.

Utveckling nya företag 2013-2017

I Nyföretagarbarometern, som är ett samarbete mellan NyföretagarCentrum Sverige och Bolagsverket, presenteras regelbundet statistik över nyföretagandet i Sverige och antalet nyregistrerade företag i alla Sveriges kommuner och län.

Citera gärna, men ange källan: Nyföretagarbarometern

Hur såg nyföretagandet ut i din kommun under 2017? Ladda ner listan här!

Sidan uppdaterades 2019-09-05

×

Var god logga in först!

Användarnamn

Lösenord