Nyheter Varje år registreras hundratals nya företag på Lidingö. Förra året drogs 428 nya företag startades på ön. De flesta satsar på webbhandel och konsultfirmor. Lidingö är bland de kommuner som startar flest företag i landet.

Att starta eget är en dröm för många. Kanske har man kommit på en smart lösning på ett vardagsproblem eller så är det friheten att styra sin tid själv och vara sin egen chef som lockar.

På Lidingö är det ungefär lika många män som kvinnor som väljer att starta företag och snittåldern bland nyföretagarna är 42 år, berättar Christina Pihl, verksamhetsansvarig på Nyföretagarcentrum Lidingö.

Bolla idéer med Nyföretagarcentrum
– Det är alla typer av personer, alltifrån de superkreativa till de superingenjörsstrukturerade. Det är en otrolig härlig blandning som startar företag och som har driv för sin affärsidé. Det är min stora behållning att få sitta och lyssna.
Till Nyföretagarcentrum är alla som vill starta företag välkomna för gratis rådgivning. Där får man hjälp med de administrativa delarna av att starta företag och kan bolla idéer.
– Många som kommer hit vet inte riktigt vilken ände de ska börja i, man sitter lite fast. Jag informerar om vad som gäller när man startar eget. Vi går igenom affärsidén och affärsplanen. Det kan komma någon som är jätteduktig på marknadsföring, men som behöver hjälp med budgeten.

Många vill starta webbhandel
Just nu är det många som vill ha hjälp med internet och webbhandel, säger Christina Pihl.
– Vi har startat ett e-handelsnätverk för att man ska kunna komma i kontakt med kolleger. Vi har lite tankar om att utveckla rådgivningen kring internethandeln, just för att det finns ett sådant behov.

Uppsving förra året
Förra året bokade 170 personer rådgivning på Nyföretagarcentrum, totalt blev det 230 besök.
– Det var ett väldigt högt tryck. Det är jätteroligt med ett sådant uppsving. Jag har inte märkt samma tryck i år. Det kan bero på det politiska läget, att man inte vet om skatteläget kommer att förändras. Då är det många som väntar.
Den vanligaste missuppfattningen när man startar eget, enligt Christina Pihl, är att man underskattar hur mycket tid det tar.
– Det är svårt att förstå hur mycket jobb det är. Det är inget 9 till 5-jobb. Du kommer alltid att ha mycket jobb. Går det bra har du mycket jobb och går det inte bra behöver du jobba mycket för att för att vända det. I bland brukar jag säga: ”Har du med din respektive på den här resan? För det kommer att påverka hela familjen”, säger Christina Pihl.