Oväsendet från snickarnas verktyg är öronbedövande. Bland två tum fyra och gipsskivor på hög ligger en ritning som ger en hint om hur allt kommer att se ut. Konstfullt, hälsosamt och läckert blir det när Little Art Cakery öppnar i ett av magasinen på Norra Skeppsbron. Men det var nära att Gävle gått miste om godbiten.

Sedan november har drömmen börjat ta form. I den 165 kvadratmeter stora lokalen med de rustika detaljer som är så typiska för de gamla magasinen blir det ett öppet kök och plats för mellan trettio och femtio kafégäster. Mot ena väggen ska en liten scen placeras varifrån det kommer att kunna bjudas på underhållning. Väggarna kläs med marockanskt kakel i svartvitt och lokala konstnärer bjuds in för att hjälpa till med den övriga färgsättningen. Energifylld design är att vänta med inslag av turkos och guld. Kanske är allt klart i slutet av mars.

Melody Moses från USA och Sabah Ejaz från Pakistan kom till Gävle tack vare kärleken. Nu har de varit här i sju respektive tretton år. Under tiden har familjeförhållandena förändrats. I dag kallar de sig ex-svägerskor, men samarbetet dem emellan är alltjämt intakt.

– Först bakade vi med Sabahs båda flickor. Det var mest bara på skoj, vi har alltid tyckt om att baka, men sedan dess har det blivit allt mer avancerat, säger Melody Moses.

I oktober 2015 formades Little Art Cakery och arbetet fick ett helt annat allvar. Tårtor och cupcakes som är färgglada och smaskiga, men framförallt hälsosamma. Sockret är reducerat till ett minimum bara för att hålla balansen och allt är fritt från gluten och laktos. Rawfood, vegetariskt och veganskt är modellen.

De har båda gjort bageripraktik för att fördjupa kunskaperna i hantverket. Först bakade de i surdegsbageriet Epis lokaler på Norra Kungsgatan men i samband med en föreläsning på Söders Källa där de stod för bakverken kom de i kontakt med fastighetsägaren Anette Svedinger.

– Vi hade länge tjatat på vår kontakt i Nyföretagarcentrum att vi behövde någon som stödde oss i företagandet. Det var på så sätt vi kom att få Anette till vår mentor, säger Sabah Ejaz.

Gävle må vara en fikasugen stad med kafékedjor i nästan varje gatuhörn, men Melody Moses och Sabah Ejaz misstänkte att deras smala koncept kanske borde bli mer attraktivt i Stockholm. När Anette Svedinger fick höras om flyttplanerna drog hon i handbromsen. Hon har blivit duons välgörare och det är i ett av de magasin på Norra Skeppsbron som hon äger som Little Art Cakery nu ska få en fast plats.

– Nu satsar vi på Gävle, säger Sabah Ejaz. Verksamheten går redan runt. Hittills har det bara handlat om rena beställningar frånsett förra sommaren då vi kafétränade på Söders Källa. Vi samarbetar bland annat med Högbo Bruk och bröllopsfotografer.

Deras arbete har fått anpassas till främst söndagar och måndagar när köket på Söders Källa varit ledigt. Ibland har det blivit långa dagar för att hinna med allt. Melody Moses säger att en gång höll de igång i 22 timmar. Tiden flyr när arbetet är roligt.

Det ekologiska och hälsosamma ska märkas även i sortimentet som kaféet på Norra Skeppsbron ska erbjuda utöver befintliga tårtor, cupcakes och cheescakes, till exempel wraps, sallader och soppor. Little Art Cakery ska hålla öppet dagtid med möjlighet till senare stängning på helgerna. Trottoarservering utanför och eventuellt en liten utomhusplats på grässlänten ner mot Gavleån ingår i planerna.

Melody Moses och Sabah Ejaz hoppas att Little Art Cakery kan bli en mötesplats mellan centralstationen och Gävle Strand där lockelsen ska vara hälsosamma ingredienser och omsorg om miljön. Medvetenheten ska böjas i tid – därför planerar de att hålla workshops för barn.

Men lever de som de lär? Nja, båda erkänner att de emellanåt äter kött hemma. Men är noga med att påpeka att det ska vara ekologiskt.

– Att sprida kunskap är vår mission. Ekologiskt är alltid lite dyrare, men i kaféet kommer det inte att vara några Stockholmspriser, säger Sabah Ejaz.