Den senaste statistiken från Nyföretagarcentrum är ingen rolig läsning. Tvärt om är det ganska dystert över hela linjen. Nyföretagarcentrums vd, Harry Goldman, kallar 2018 för ett uselt år som på flera sätt gått mot traditionella mönster.

Men inledningen på 2019 ger mer hopp, året har börjat starkt i februari med en 20-procentig ökning jämfört med samma period förra året.

Nyföretagarcentrum gör varje år en undersökning av nyföretagandet i samtliga 290 kommuner räknar ut antalet nystartade företag per 1 000 invånare, för att på så sätt få fram en jämförbar siffra.

Totalt sett minskade nyföretagandet i landet med 6,1 procent i landet, beskriver Nyföretagarcentrum. Vilket betyder att 63 620 företag startades.

Enligt statistiken placerar sig Hultsfreds kommun på plats 288 bland landets 290 kommuner. I andra änden på skalan finns Stockholm i topp, före Danderyd, Åre och Lidingö. Nya kommuner på tio i topp är Vellinge och Härjedalen.

Nyföretagarcentrum arbetar mycket med rådgivning för nya företag och det är Stiftelsen Svenska Jobs and Society som står bakom.