Svenska småbolag klarar sig bra över femårströskeln visar europeisk rankning. Även konkursfrekvensen är låg.

Sverige hamnar på en andraplats, efter Frankrike, med en överlevnadsgrad på 73 procent av nystartade bolag efter fem år.

Starka svenska bolag

Det är den brittiska lånetjänsten Money. co.uk som har rankat 28 europeiska länder efter deras förmåga att skapa långsiktiga småföretag med färre än tio anställda. Statistiken visar att tre fjärdedelar av de svenska småbolagen som startades 2013 var livskraftiga fem år senare.

Om man minskar ner tröskeln till tre år så är det hela 86 procent som fortfarande är aktiva, enligt Eurostats statistik.

Även konkurserna är få – mellan tre och fyra procent slutar i konkurs efter tre år, och bland företagen som Nyföretagarcentrum hjälper rör det sig endast om en procent.

”Sveriges nyföretagande är väldigt starkt. De som går vårt mentorprogram har en överlevnad på 87 procent – det är extrema tal”, säger Harry Goldman, vd för Nyföretagarcentrum Sverige till Di.

Fler registrerar företag

Trots pandemin fortsätter nyföretagandet starkt i Sverige, i slutet av augusti hade 47 950 företag registrerats, upp med 2 800 från samma period förra året.

Enligt Harry Goldman kommer den första tröskeln för företagen efter tre år, följt av fem år – ”kommer du över femårsgränsen har företaget en mer stabil utveckling framåt.”

Han säger vidare utsikterna framöver är goda där ”fler unga och utlandsfödda startar eget”.

Många svenska småbolag ändrar även sin affärsmodell efter att ha fått rätt rådgivning.

”Det skifte vi ser är att företagandet är mer drivet av nödvändighet än tidigare – det innebär inte att de företag som startas går omkull.”

>> Läs mer här