I Härnösand har antalet nya företag under januari till juni ökat med över 20 procent, jämfört med samma period förra året. En person som hjälper nya företag att komma igång är NyföretagarCentrums rådgivare Göran Kejerhag:
–  Det är jättekul att det startat fler nya företag. Vi försöker att vara med och bidra till en positiv utveckling, säger Göran Kejerhag.

Under våren etablerade NyföretagarCentrum sitt första kontor i Härnösand. I gemensamma kontorslokaler på Sambiblioteket tillsammans med bland annat BizMaker, Almi, Näringslivenheten, High Coast Invest, HNEF och Business Sweden, har NyföretagarCentrum fått en perfekt närhet till många viktiga samarbetspartners när det gäller innovation, finansiering, export och startups.

Göran Kejerhag är ny i rollen som NyföretagarCentrums rådgivare, men han är ingen nybörjare som egen företagare. Han har lång erfarenhet av att driva företag. På meritlistan finns hans ägandeskap i Nybrokällaren och efter tio år blev han franchiseägare av McDonalds i Härnösand. Under 18 år ägde och drev han sedan McDonalds.

–  Att bygga något för att sedan se det växa, det var min drivmotor när jag själv var egenföretagare. Nu brinner jag för att hjälpa och guida andra till att våga ta första steget i att starta eget företag, säger Göran Kejerhag.

Under åren har Göran byggt upp ett stort nätverk av kontakter, och en stark lokal förankring. Han kan guida dig till olika näringslivskontakter som du kan få stor nytta av i det kommande affärslivet.

– Jag har upplevt under de här månaderna som jag varit rådgivare, att ingen idé är omöjlig. Vill man starta ett företag, så ska man inte vara rädd att komma in och testa idén, säger Göran Kejerhag.

När vi frågar Göran hur ett första rådgivningssamtal kan se ut, säger han att de vanligaste frågorna han ställer i sin rådgivning är:

  • Behövs hjälp med finansiering?
  • Finns en affärsplan? Om du saknar en, gör en konkret och genomtänkt affärsplan. Det har du nytta av senare.
  • Tänker du köpa ett befintligt bolag?
  • Var finns dina tänkbara kunder? Omvärldsspana och gör research på dina nuvarande konkurrenter, dina framtida eventuella samarbetspartners eller leverantörer.

– Ibland kanske man bara behöver få lite tips och råd, om man vill starta ett mindre företag. Kanske ett företag på sidan om sitt vanliga jobb. Men man kanske inte är redo att säga upp sig direkt, utan vill testa sin idé först, för att sedan kunna växla upp och bli företagare på heltid. Eller så vill man helt enkelt ha ett sidojobb, för det ligger nära ett eget intresse eller något annat man brinner för, säger han.

Vad är NyföretagarCentrum?
NyföretagarCentrums verksamhet finansieras till största del av det lokala näringslivet med ett stort antal företag och organisationer, samt av kommunen. Det är bidragen från alla stora nätverk som gör att NyföretagarCentrum kan ge kostnadsfri expertrådgivning från företagare till blivande företagare. NyföretagarCentrum kan hjälpa dig vidare med olika kontakter, och samtalen är alltid konfidentiella.

Görans tips om du är intresserad att starta ett företag är:

  • Våga ta steget, våga testa din idé
  • Ta hjälp av Nyföretagarcentrum eller vänner och bekanta för att ”bolla dina tankar” och kanske få andra värdefulla tips.
  • Använd dina egna nätverk, var nyfiken och ta reda på så mycket som möjligt innan du tänker starta.
  • Arbeta igenom en bra affärsplan. Den behöver inte vara omfattande men en enkel och genomarbetad affärsplan underlättar för dig som vill starta företag. Även dina nära samarbetspartners, som till exempel banken, försäkringbolaget, revisorn med flera, förväntar sig ofta en affärsplan innan någon vill satsa eller gå vidare med din företagsidé.
  • Här hittar du en länk där du enkelt kan göra din affärsplan online https://affarsplanen.com/

Vill du komma i kontakt med Göran kan du boka en tid i hans kalender via Nyföretagarcentrums hemsida. Länken hittar du här: https://www.nyforetagarcentrum.se/sundsvall/

Fakta NyföretagarCentrum

NyföretagarCentrum är Sveriges ledande kraft för nyföretagande. Verksamheten finns i mer än 200 kommuner. 2018 fick 16 000 personer kostnadsfri, konfidentiell och affärsmässig rådgivning. 6 700 företag startades. Efter tre år är 81 procent av företagen aktiva; under en procent har gått i konkurs. Detta gör verksamheten unikt framgångsrik. Verksamheten är i huvudsak näringslivsfinansierad. Bakom NyföretagarCentrum står Stiftelsen Svenska Jobs and Society.