I början av januari 2019 etablerade NyföretagarCentrum Nord sin rådgivningsverksamhet till blivande företagare i Arvidsjaur. Nu visar det sig att premiäråret har överträffat alla förväntningar, både gällande antal besökare och antal startade företag.

-Vi visste att det fanns ett tryck att etablera fler företag i Arvidsjaur, men att det skulle bli så många rådgivningar och därtill nya företag hade vi inte vågat tro, säger verksamhetschefen Camilla Sehlin.

Anna Gustafsson är lokal rådgivare i Arvidsjaur. Hon har jobbat med nyföretagarrådgivning via olika projekt de senaste 15 åren, nu senaste året inom ramen för NyföretagarCentrum.

Anna driver själv redovisningsföretaget Redok parallellt med NyföretagarCentrums rådgivningsverksamhet:
-Aldrig tidigare har efterfrågan på rådgivning varit så här stort. Jag har haft 130 rådgivningar under 2019 och det har hittills lett till 25 nya företag i Arvidsjaur och ytterligare en handfull företag håller på att starta upp nu under vintern. Vi hade räknat med att hjälpa igång 15 nya företag under 2019, men landar alltså på nästan det dubbla.

NyföretagarCentrum finns idag i drygt 200 kommuner i Sverige. Av Sveriges samtliga nyregistrerade företag är det ungefär 10 procent som varit på rådgivning på ett NyföretagarCentrum. Under 2019 registrerades totalt 30 nya företag i Arvidsjaur. Av dessa har 25 stycken, alltså 5 av 6, tagit hjälp av Anna Gustafsson och NyföretagarCentrum Nord, vilket är den absolut högsta rådgivningsfrekvensen i hela Sverige.

Fotnot:
NyföretagarCentrum Nord är en ideell förening som jobbar för tillväxt via nya företag genom att erbjuda kostnadsfri, kvalitativ och konfidentiell rådgivning till nya och blivande företagare. Följande kommuner i Norrbotten erbjuder rådgivning via NyföretagarCentrum: Arvidsjaur, Haparanda, Luleå, Pajala, Överkalix och Övertorneå. Läs mer