Den 23 april på Jönköpings länsmuseum anordnade NyföretagarCentrum i Jönköping ”Café Starta & Driva Eget”. Under två timmar mötes nyföretagare och näringsliv som hade chansen att få expertissvar på sina frågor. Dessutom delades det ut pris till tre stycken Årets Nyföretagare för år 2018. De tre företag som vann pris som Årets Nyföretagare är Footly, Kemikalieklok och DPAB.

Anna Bjarnle som är verksamhetsansvarig på NyföretagarCentrum berättar att Nyföretagarcentrums viktigaste uppgift är ett bidra till ett hållbart och rikare företagsklimat i Jönköping, Habo och Mullsjö. I år förstärkes evenemanget av den nationella turnébuss från NyföretagarCentrum Sverige, samt att några av deras nationella partners fanns på plats i montrar. Samt att NyföretagarCentrum i Jönköping hade några av sina mentorer på plats som berättar om deras populära mentorprogram.

Kemikalieklok AB i Månsarp
Årets Nyföretagare 2018 i kategori tjänste/handel är Kemikalieklok AB i Månsarp och ägare är Therese Birath Richard Birath.
– Kemikalieklok säljer som konsult utbildningstjänster, rådgivning och produkter relaterade till miljömålet Giftfri miljö. NyföretagarCentrums motivering är följande ”En inspirerande företagsresa som visar hur en traumatisk personlig upplevelse kan förvandlas till en inre övertygelse och en önskan om att göra världen både renare och bättre. Genom att visa oss konsumenter miljövänliga alternativ kan vi alla i vår vardag göra klokare produktval. Resultatet är en renare miljö, både här och nu och för nästkommande generationer.” berättar Anna Bjarnle.

Footly AB i Taberg
Årets Nyföretagare 2018 i kategorin handel är Footly AB i Taberg och ägare är Erik Vaim.
– Bolaget bedriver secondhandförsäljning såsom hemelektronik, heminredning, leksaker och kläder via internet. Hans verksamhet är ett bra exempel på cirkulär ekonomi. Det finns massor av slumrande” saker att sälja, återanvända och därmed bidra till minskat slöseri och resursanvändning. NyföretagarCentrums motivering är följande ”Denna affärsidé gör ett tydligt fotavtryck för ett mer hållbart samhälle och ligger helt rätt i tiden. Ett genialiskt win-win-koncept där företag/säljare/konsument både samverkar och samarbetar för att tillsammans återanvända våra resurser på ett smart sätt. Företaget växer stadigt och en stor framgångsfaktor är Eriks lyhördhet för olika infallsvinklar och goda råd.” säger Bjarnle.

Aktiebolaget DPAB Jönköping
Årets Nyföretagare 2018 i kategori tjänste är Aktiebolaget DPAB Jönköping som finns i Bankeryd och ägare är Patrik Holmberg och Dennis Johansson.
– Bolaget utför entreprenader inom teknisk isolering i fastigheter för att spara energi och skapa säkra innemiljöer. NyföretagarCentrums motivering är följande ”Med en stor portion målmedvetenhet, övertygelse och yrkesstolthet visar detta bolag att man kan nå framgång även i de mest konkurrensutsatta branscher. På kort tid har Dennis och Patrik etablerat sig som en seriös aktör inom området teknisk isolering. Redan från start har bolaget visat på goda resultat och skapat många arbetstillfällen.” avslutar Anna.