Mårten Franzén utsågs under torsdagskvällen till Årets Mentor Nya Företag av NyföretagarCentrum, och Alexandra Birger Röör utsågs till Årets Mentor av Almi Företagspartner. Priset delades ut av Landshövding Carl Fredrik Graf på Linköpings Slott- och Domkyrkomuseum. – Med Mårtens hjälp har jag vuxit in i rollen som företagsledare, lyfter Mårtens adept Örvar.                                                                              

– Mentorskapet har stärkt mig både som företagare och som person, säger Alexandra Birger Röörs adept.   

Årets mentorer visar hur mycket det betyder att ha en mentor både för individens utveckling som företagare likväl som för företagets utveckling, säger Kristin Ericsson, NyföretagarCentrum Västra Östergötland, och Therese Stålered, Almi Företagspartner, vilka representerar de två organisationerna som utser Årets Mentorer i länet.

Årets mentor inom Nyföretagarcentrum är Mårten Franzén, Mårten har en gedigen erfarenhet av företagande genom familjeföretaget Vätterägg som senare bytte namn till Mixum. Mårten lämnade familjeföretaget 2013 i samband med att företaget skulle expandera för att i stället starta och driva det egna företaget Linmax. Hans kunskaper och erfarenheter inom affärsutveckling och personalfrågor är några av de bidrag som kommit hans adepter till glädje.

 

Örvar Kristinsson, Mårten Franzéns adept: – Örvar Kristinsson, Mårten Franzéns adept: – Mårtens vägledning och stöd har inneburit att jag känner mig tryggare i rollen som företagare och i rollen som ledare för anställda. Att kunna få hjälp och stöttning med utmaningar av någon mer erfaren är utvecklande och värdefullt. Genom diskussioner av frågor som rör struktur, ekonomi, strategi och kompetens så har grunden lagts för ett företag som inte bara vuxit snabbt och stabilt på kort tid nu och

med strukturen för att utvecklas vidare i framtiden, lyfter Örvar Kristinsson, Projektkompaniet i Motala AB.

Juryns motivering Årets Mentor Nya Företag:

Årets Mentor Nya Företag, Mårten Franzén, har delat med sig av kunskaper, erfarenheter och nätverk med målet att stärka adepten i dennes företagsresa och i den nya rollen som företagare och arbetsgivare. Genom ett djupt engagemang och en rak och ärlig inställning har Mårten generöst stöttat och hjälpt adepten att se nya perspektiv och lösningar på olika utmaningar som adepten ställts inför.

Årets Mentor inom Almi Företagspartner är Alexandra Birger Röör, som är chef för New Ventures på SMHIs affärsverksamhet. Hon har en bakgrund inom ledarskap och affärsutveckling inom både näringsliv och offentlig verksamhet.

Alexandra Birger Röörs adept: – Alexandra har med stort engagemang stöttat, ifrågasatt och gett värdefull input som stärkt mig i min ledarroll. Vi har diskuterat ämnen som beslutstagande, risktagande, strategiska inriktningar, prioriteringar samt rekrytering. Hon har i diskussionerna stöttat, kommit med kloka råd och egna erfarenheter. Det har varit ett otroligt bra stöd och bidragit till att få mig att våga ta steget när styrelsen gav mig förtroendet att axla vd-rollen, säger Elin Håkansson på Optiplan Innovation AB.

Juryns motivering av Almi Företagspartner till utmärkelsen av Alexandra Birger Röör:

Med stort engagemang har Alexandra bjudit på värdefulla kunskaper och perspektiv. Alexandra har på ett öppet sätt delat med sig av sina egna erfarenheter och skapat en trygg plats för samtal om utmaningar. Detta har stärkt adepten i sin nya ledarroll och skapat trygghet när bolaget utvecklats från verifiering av affärsidé, till att ta sin första affär. Alexandra har med sin breda kunskap och pedagogiska tillvägagångssätt låtit diskussionerna leda fram till svar och nya insikter, vilket stärkt adepten både som företagare och person.

Den nationella prisutdelningen för Årets Mentor Nya Företag sker i samband med NyföretagarCentrums digitala mässa 11 november.

Utmärkelsen delas ut av NyföretagarCentrum Sverige, som finansierat av Tillväxtverket på uppdrag av Näringsdepartementet, driver mentorprogram för blivande och nya företagare. Genom NyföretagarCentrum får en adept under ett år tillgång till en mentor som ställer upp ideellt. Varje år matchas ca 600 mentorpar i mentorprogrammet runt om i landet.

Mentorprogrammet har funnits sedan 2006 i regi av NyföretagarCentrum Sverige, och sedan starten har drygt 8 100 mentorpar startats.

För mer information, kontakta:

Kristin Ericsson, verksamhetsledare NyföretagarCentrum Västra Östergötland, mobil 070 – 339 15 57

Mårten Franzén, Årets Mentor Nya Företag i Östergötland, mobil 070- 692 11 44

Therese Stålered,  Almi Företagspartner Östergötland, mobil 070 – 851 22 27

Alexandra Birger Röör, Årets Mentor inom Almi Företagspartner i Östergötland, mobil 076 – 720 83 81

>> Läs mer här