Nyföretagarcentrum Arvika har invigts. Nu kan Arvikabor som vill starta eget få hjälp att komma i gång.

På måndagen invigdes Nyföretagarcentrum i Arvika på ANC.

Verksamheten vänder sig till personer som funderar på att starta eget företag och erbjuder kostnadsfri rådgivning om affärsplaner, budgetarbete, marknadsföring och annat som rör företagande.

Entreprenören Stefan Skoglund, som bland annat driver Rawchokladfabriken i Arvika, har anställts på deltid som verksamhetsledare och rådgivare.

Han har själv erfarenhet av att starta upp och driva företag och tanken är att han nu ska komma med kloka råd till framtida entreprenörer.

– Han följer Nyföretagarcentrums upplägg som är väldigt lyckosamt. Det finns statistik som visar att företag som tagit hjälp av Nyföretagarcentrum har en högre procentuell överlevnad efter tre år, säger Christer Thåg som är ordförande i den lokala styrelsen.

Rådgivningen är både kostnadsfri och konfidentiell.

Nyföretagarcentrum kommer till en början att erbjuda rådgivning i genomsnitt en dag per vecka. Boka tid kan man göra på Internet.

– Vi har redan fått förfrågningar men har väntat till oktober med att ta emot bokningar. Så det är redan på gång, säger Thåg.

Nyföretagarcentrum har cirka 90 kontor runt om i Sverige och täcker drygt 200 kommuner med rådgivning.

I Arvika drivs verksamheten genom en ideell förening som har en styrelse med representanter både från näringslivet och från kommunen.

Arvika kommun bidrar i år med 35 000 kronor och kommande år med max 150 000 kronor per år.

– Vi har i stort sett säkerställt finansieringen i tre år framåt, säger Thåg.

Partners i Nyföretagarcentrum Arvika är Westra Wermlands sparbank, Nordea, Handelsbanken och Arvika redovisningsbyrå.

Det är fritt fram för andra företag att stötta föreningen.

– Vi kommer att jobba för att få in andra partners men också medlemmar som vill vara med och utveckla företagandet i Arvika.

Närmast till hands att ansluta sig till Nyföretagarcentrumet är Eda kommun som har anmält intresse.

– Nu ska vi fortsätta diskussionerna med dem. I så fall kan vi få upp nyföretagandet i hela Västvärmland och på så vis skapa fler arbetstillfällen, säger Christer Thåg.