Priset Årets nyföretagarkommun delas ut av Visma, som vill lyfta goda exempel och inspirera landets kommuner att jobba aktivt med det lokala företagsklimatet och nyföretagande. Enligt Boo Gunnarsson, företagarexpert på Visma gör kommunernas stöd skillnad för alla de som antingen drömmer om eller redan driver ett eget företag. Ett medvetet och prioriterat arbete har gett resultat för Pajala kommun, som nu uppmärksammas av Visma som landets näst bästa nyföretagarkommun. ”Bara det att Pajala blev nominerade känns hedrande”, säger näringslivsstrategen Erik Mella.

Fler vågar starta företag
Sammanlagt åtta kommuner var nominerade till priset Årets nyföretagarkommun 2020 och Pajala hamnade på en delad andra plats efter vinnande Båstad kommun. Kriterierna var utifrån hur många nya företag som har startats per tusen invånare från nyårsdagen 2019 till och med 30 juni 2020. Utöver det har man bedömt kommunernas arbete med att lyfta och stärka lokala entreprenörer och få fler att starta företag.
– Det visar på att vi är på rätt väg och att vi har en mycket positiv trend på gång kring företagande, säger Ulrica Hammarström, kommunalråd.

Samverkan Nyföretagarcentrum Nord och Pajala kommun
Det här visar tydligt på att vi i Pajala fått en ny företagaranda och framför allt är det unga som sett det spännande och utmanade att bli morgondagens företagare. – Kommunen har ställt upp bra och Pajala har visat sig sticka ut väldigt speciellt med en bred blandning av nya företag. Det har visat sig vara ett bra och effektivt samarbete, säger Hans Mörtberg, företagsrådgivare Nyföretagarcentrum Nord.

Enheten för strategisk utveckling på Pajala kommun har varit drivande i att tillsammans med Nyföretagarcentrum i Norr, få till stånd ett långsiktigt och strategiskt arbete för en nyföretagarkultur.
– Det har börjat bära frukt och vi hoppas att vi får vara med och skörda en lång tid framåt, säger Erik Mella, näringslivsstrateg.

Båstad kommun blev årets nyföretagarkommun 2020, grattis till Båstadgänget det gjorde ni verkligen bra. Nu siktar vi på nästa år 2021 och vara en nominerad kandidat där vi kan och ska skörda frukterna av ett ännu fantastiskt år, avslutar Ulrica Hammarström, kommunalråd.

Tack till alla ni fantastiska kollegor i kommunen/regionen och Nyföretagarcentrum gänget som gjort detta möjligt! Låt oss tillsammans fortsätta detta fantastiska arbete!

Håll ut och håll social distans!

>> Läs mer här