UNDERSÖKNING Förra året minskade nyföretagandet, trots att det råder högkonjunktur. ”Det tänder varningssignaler. Politiska diskussioner som den om vinststopp inom vården skapar osäkerhet hos företagarna”, säger Mats Evergren, marknadschef vid NyföretagarCentrum.

Sedan 2013 har antalet nya företag ökat stadigt men förra året bröts trenden, konstaterar NyföretagarCentrum Sverige. I sin årliga rapport Nyföretagarbarometern, som görs i samarbete med Bolagsverket, slås det fast att nyföretagandet minskade med 1 procent 2017.

– Det är ovanligt att det minskar i en högkonjunktur. Det normala är att nyföretagandet ökar eftersom fler vågar ta risker när det råder bra förutsättningar. Det tänder varningssignaler, säger Mats Evergren.

NyföretagarCentrum hävdar att den politiska debatten förändrat klimatet för företagarna.

– Politiska diskussioner som den om vinststopp inom vården har skapat osäkerhet. Det är en konstig och felaktig debatt om att man ska bromsa företag som förs. Vi har också sett att antalet ROT-företag minskat. Som företagare vill man veta vilka spelregler som gäller och den politiska debatten som förs idag hämmar nyföretagandet. Diskussionen om vinststopp måste bort från dagordningen, säger Mats Evergren.

Enligt Nyföretagarbarometern, där landets 290 kommuner rankas efter antalet nyregistrerade företag per 1 000 invånare jämfört med placeringen året före, har Åre tagit sig upp på tredje plats efter Stockholm och Danderyd.

– Till Åre kom kreativa människor som ville åka skidor och efter ett tag insåg de att de behövde något att jobba med också. Därför startades flera företag vilket i sin tur skapade nya möjligheter och det ledde till att ännu fler kreativa människor drogs dit. Åre har gått starkt i många år nu, säger Mats Evergren.

I den absoluta botten finns Boxholm och sedan Emmaboda, Hofors, Storfors och Nordmaling. Här är listan över alla 290 kommunerna.